Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Günde 1 litre greyfurt suyuna ne dersiniz?

Muhittin Eftal Avcı, İbrahim Polat, Deniz Açar, Ali Gedikbaşı

Künye

Günde 1 litre greyfurt suyuna ne dersiniz?. Perinatoloji Dergisi 2015;23(3):S67 - S68 DOI: 10.2399/prn.15.S001084

Yazar Bilgileri

Muhittin Eftal Avcı,
İbrahim Polat,
Deniz Açar,
Ali Gedikbaşı

  1. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul
Yazışma Adresi

Muhittin Eftal Avcı, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, [email protected]

Yayın Geçmişi

Gönderilme Tarihi: 30 Ağustos 2015

Son Revizyon Tarihi: 30 Ağustos 2015

Kabul Edilme Tarihi: 01 Eylül 2015

Erken Baskı Tarihi: 01 Ekim 2015

Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç
Polifenolden zengin gıda tüketimine bağlı olarak gebeliğin 3. trimesterinde duktus arteriosusun prematür konstriksiyonu ile prezente olan gebeliği sunmak.
Bulgular 
32 yaşında gravida 3 parite 2 olan 30 haftalık gebe, rutin obstetrik muayene sırasında fetal kalp 4 çember görüntüsünde, sağ sol diskordansı nedeniyle perinatoloji kliniğine refere edilmişti. Hastada yapılan fetal ekokardiyografide; pulmoner arter, sağ atrium ve sağ ventrikülde dilatasyon, pulmoner ve trikuspid yetmezlik bulguları saptandı. Duktus arteriosusun görüntülenmesinde kan akımında turbulans,yüksek sistolik akım hızı (2 m/s) saptandı. Bu bulgular, fetal duktus arteriosusun prematür konstriksiyonunu destekliyordu. Hastanın ilaç kullanımı ve diyet alışkanlıkları sorgulandığında; soğuk algınlığı şikayetleri olan hasta doktorunun bol sıvı ve C vitamini alması yönündeki tavsiyesi üzerine on gündür, günde yaklaşık 1 litre greyfurt suyu tükettiğini ifade etmiştir. Hastaya greyfurt suyu içimine son vermesi söylenerek, diyeti düşük polifenol içeren gıdalarla yeniden düzenlendi. Hastada 5 gün sonra yapılan fetal ekokariyografik incelemede duktal akımın normale döndüğü tespit edildi.
Sonuç
Fetal dolaşım morfolojik ve fonksiyonel olarak ekstruterin dolaşımdan farklılıklar gösterir ve duktus arteriosus kan akımını fetal inferior vücut bölgelerine yönlendirmede ana rol oynar. Duktus arteriosusun histolojik yapısı, aorta ve pulmoner arterden farklıdır ve ağırlıklı olarak gestasyonel yaşla artan kalın musküler kas tabakasından oluşmuştur. Bu kas liflerinin özellikle dış tabakası çevreseldir ve etkili duktal konstriksiyonun yapılmasını sağlar. Genellikle indometasin ve ya prostaglandin metabolizması ile etkileşen diğer antiinflamatuar ilaçların alınması duktal konstriksiyona neden olur. Son yıllarda giderek artan bir şekilde yapılan araştırmalar, birçok sebze, meyve, kuruyemiş ve günlük diyette kullanılan birçok gıdanın inflamasyonun metabolik yolağı üzerinde definitif etkileri olduğu ve sonuç olarak prostaglandin sentezini inhibe ettiği gösterilmiştir. Özellikle polifenollerin, 3. trimesterde tüketildiklerinde bizim vakamızda aşırı greyfurt suyu tüketiminde olduğu gibi, bu antiinflamatuar etkileri duktus arteriosusdaki akım dinamiklerini etkileyebilir. 
Anahtar Kelimeler