Online ISSN
1305-3132
Yayın Dönemi
1993 - 2021
Editor-in-Chief
Cihat Şen, Nicola Volpe
Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api
Sertaç Esin, Bülent Yirci, Tuğba Altun Ensari, Ertuğrul Karahanoğlu, Deniz Esinler, Oya Aldemir, Oya Aldemir, Serdar Yalvaç, Ömer Kandemir
Servikal olgunlaştırma amacı ile dinoproston veya Cook balon uygulanan hastalarda transperineal 3 boyutlu ultrason, transvajinal ultrason ve pelvik muayene ile doğum başarısının öngörülmesi. Perinatoloji Dergisi 2013;21(3):20-21 DOI: 10.2399/prn.13.S001082
Sertaç Esin, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara TR,
Gönderilme Tarihi: 06 Haziran 2013
Kabul Edilme Tarihi: 06 Haziran 2013
Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.
Doğum indüksiyonunda servikal olgunlaştırma amacı ile dinoproston (Propess) ve Cook servikal olgunlaştırıcı balon sıklıkla kullanılmaktadır. Bu ürünlerin doğum başarısını öngörmede rolü ile ilgili literatürde az sayıda yayın vardır. Klasik Bishop skoru ile transvajinal servikal uzunluk ölçümünü karşılaştıran yayınlarda karşıt sonuçlar elde edilmiştir. Güncel bazı yayınlarda ise serviksin 3 boyutlu ultrason ile değerlendirilmesinin transvajinal ölçüme göre daha avantajlı olduğu bulunmuştur.
Çalışmamız Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Perinatoloji servisinde 01 Ağustos 2012-01 Ağustos 2013 tarihleri arasında prospektif kohort çalışması olarak dizayn edildi. Onam veren 75 hastaya dinoproston veya Cook olgunlaştırma balonu uygulanmadan önce transperineal 3 boyutlu ultrason ile servikal volüm ve uzunluk ve vaskülarizasyon indeksleri (Viewpoint, GE Healthcare), transvajinal ultrason ile servikal uzunluk ölçüldü ve pelvik muayene ile Bishop skoru belirlendi.
25 hastada transperineal ultrason ile ideal serviks görüntülemesi gerçekleştirilemedi ve bu hastalar çalışma dışı bırakıldılar. Ölçüm yapılan hastaların gebelik özellikleri ile belirtilen ölçümler arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayısı ile karşılaştırıldı. Hem dinoproston hem de Balon uygulanan gruplarda parite, transperineal 3 boyutlu ultrason ile servikal volüm, uzunluk ve vaskülarizasyon indeksleri, transvajinal servikal uzunluk ve Bishop skoru ile normal spontan vajinal doğum yüzdesi ve doğuma kadar geçen süre arasında ilişki saptanmadı. Transperineal ve transvajinal servikal uzunluk ölçümleri arasında anlamlı korelasyon saptandı.
Sonuç olarak doğum başarısını öngörmede 3 yöntemin de etkinliği düşük bulunmuştur. Transperineal 3 boyutlu ultrason ile servikal volüm ve uzunluk ölçümü hasta için transvajinal ölçüme göre daha konforlu bulunmuştur. Ancak mesane doluluğu gerektirmektedir ve optimal görüntü elde etme ve hacim ölçümünde zorluklar içermektedir.
Cook balon, dinoproston, servikal olgunlaştırma.
Makale Türü Bildiri Özeti |
Sayfalar 20-21 |
Künye |
Perinatoloji Dergisi 2013; 21 (Suppl) |
DOI 10.2399/prn.13.S001082 |
PDF Olarak İndir |