Amaç
Ülkemizde adolesan gebeliklere sıkça rastlanılmakta ve hem psikososyal açıdan hem de anne-çocuk sorunları açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmadaki amacımız adolesan gebeliklerin maternal ve perinatal sonuçlarını tespit ederek bu gebeliklere en uygun yaklaşımın verilmesini sağlamaktır.
Yöntem
2001 ile aralık 2004 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde doğum yapmış 3351 hasta, obstetrik açıdan değerlendirildi. Çalışma populasyonu 19 yaş ve altı ile 19 yaş üstü kadınlar olarak iki gruba ayrıldı. Sonuçlar: Çalışmaya dahil edilen 3235 (% 96.5) kadın 19 yaş üstü iken, 116 (% 3.5) kadın 19 yaş ve altı idi. Hastaların okur-yazarlık oranı farklılık göstermemekteydi. Gebelik komplikasyonlarından preeklampsi ve antenatal kanamanın gruplar arasında farklılık göstermediği saptandı. Preterm eylem adolesan grupta istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.001). Doğum şekli açısından karşılaştırıldığında, adolesan grupta normal doğum oranlarının daha yüksek olduğu görüldü (p=0.001). Doğum ağırlığı ve beşinci dakika Apgar skorlarının adolesan grupta, diğer gruba oranla anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü (sırasıyla p=0.001 ve p=0.021).
Tartışma
Perinatal sonuçların iyileştirilmesi için adolesanlara kontrasepsiyon, erken yaş evlilikleri ve antenatal takip ile ilgili planlı programlı çok ciddi eğitim verilmelidir. Anahtar Kelimeler: adolesan gebelik, maternal sonuçlar, neonatal sonuçlar.
Anahtar Kelimeler
Adolesan gebelik,maternal sonuçlar,neonatal sonuçlar
-