Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Mesane boynu mobilitesine ve üriner inkontinans gelişimine etkileri yönünden vajinal doğum ve sezaryen doğumun karşılaştırılması

A. Baloğlu , U. Malay , D. Uysal

Künye

Mesane boynu mobilitesine ve üriner inkontinans gelişimine etkileri yönünden vajinal doğum ve sezaryen doğumun karşılaştırılması. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):276-276

Yazar Bilgileri

A. Baloğlu ,
U. Malay ,
D. Uysal

  1. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Kadın Doğum Servisi İzmir TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Yöntem

İzmir Atatük Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne bağlı Gebe Polikliniği'ne başvuran 63 nullipar gebe çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan tüm hastalar, bir kez gebelik döneminde ve bir kez doğumdan yaklaşık 9 hafta sonra anamnez, klinik muayene ve perineal ultrasonografi ile değerlendirildi.

Bulgular
 
 İlk muayenede toplam 22 hastada (%35) stres üriner inkontinans yakınması devam eden hastaların 9'u spontan vajinal yolla, 1'i ise sezaryen ile doğum yapan kadınlardı. Spontan doğum sonrasında hastaların 9'unda (%19) stres üriner inkontinans yakınması saptandı. Bu hastalarda mesane boynu mobilitesi vajinal doğum sonrasında anlamlı derecede artmış bulunurken sezaryen grubunda anlamlı değişiklik saptanmadı. Hastaların büyük çoğumluğunda (%60) semptomlar gebeliğin ikinci trimesteri içinde başladı.

Sonuç

Elde ettiğimiz sonuçlar, her ne kadar vajinal doğum sonrasında daha yüksek stres inkontinans semptomları saptanmış olsa da semptomların başlangıç dönemi göz önüne alındığında, doğum travması dışındaki faktörlerin (zayıf fibril bağları, azalmış kollajen miktarı ya da Tip I-III oranı, vb.) inkontinansa zemin hazırlayan asıl faktörler olduğuna dikkat çekmektedir.
Anahtar Kelimeler

-