Amaç
Preeklamptik gebelerde plasental patolojinin preeklampsi şiddetiyle ilişkisini araştırmak ve göbek kordonunun değişik bölümlerinden kesitler alarak, maternal uçtan fetal uca kadar patoloji varlığını ve şiddetini incelemek.
Yöntem
Çalışma 30'u kontrol, 30'u hafif preeklampsi ve 30'i ağır preeklampsi olmak üzere 90 gebe ile yapıldı. Tüm gebelerde plasentanın özellikle makroskobik olarak patoljiye sahip bölümlerinden ve göbek kordonunun çeşitli bölümlerinden kesitler alınarak histopatolojik olarak değerlendirildi.
Bulgular
Her iki preeklamptik grupta plasental ağırlığın kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu gözlendi (p<0.001) . Plasental infarkt, villus fibrozis, sinsityal düğümde artma, damar duvarında kalınlaşma, lümende obliterasyon(p<0.001), villus fibrinoid nekroz, perivillöz fibrozis, villusta damarlanma artışı her iki preeklamptik grupta kontrol grubuna göre daha fazla bulundu(p<0.01). Göbek kordonundan alınan örneklerde; plasental uçta; endotel düzensizliği, endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulundu(p<0.001). Orta bölümde; endotel düzensizliği(p<0.05), endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma( p<0.001) preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulundu. Fetal uçta; endotel düzensizliği(p<0.001) preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulunurken endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma gibi daha ağır bulgularda anlamlı fark yoktu (p>0.05).
Sonuç
Ağır preeklamptik grupta plasental patoloji daha yaygın bulundu. Göbek kordonunda ise anneden fetusa doğru gittikçe endoteldeki histopatolojik lezyonlann şiddetinin azalması dikkat çekiciydi. Preeklampside anne ve plasentayı etkileyen sitotoksik maddeler umbilikal ven yoluyla fetusa ulaşabilir. Bu preeklampside fetusu etkileyen faktörlerin endojen faktörlerin anlaşılmasında yardımcı olabilir.
Anahtar Kelimeler
-