Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Preeklamptik gebelerde plasenta ve göbek kordonu patolojisi

E. Bulgan , M. Şimşek , İ. Özercan , E. Tarım , T. Bağış

Künye

Preeklamptik gebelerde plasenta ve göbek kordonu patolojisi. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):275-275

Yazar Bilgileri

E. Bulgan ,
M. Şimşek ,
İ. Özercan ,
E. Tarım ,
T. Bağış

  1. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi - Adana TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Preeklamptik gebelerde plasental patolojinin preeklampsi şiddetiyle ilişkisini araştırmak ve göbek kordonunun değişik bölümlerinden kesitler alarak, maternal uçtan fetal uca kadar patoloji varlığını ve şiddetini incelemek.

Yöntem

Çalışma 30'u kontrol, 30'u hafif preeklampsi ve 30'i ağır preeklampsi olmak üzere 90 gebe ile yapıldı. Tüm gebelerde plasentanın özellikle makroskobik olarak patoljiye sahip bölümlerinden ve göbek kordonunun çeşitli bölümlerinden kesitler alınarak histopatolojik olarak değerlendirildi.

Bulgular

Her iki preeklamptik grupta plasental ağırlığın kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu gözlendi (p<0.001) . Plasental infarkt, villus fibrozis, sinsityal düğümde artma, damar duvarında kalınlaşma, lümende obliterasyon(p<0.001), villus fibrinoid nekroz, perivillöz fibrozis, villusta damarlanma artışı her iki preeklamptik grupta kontrol grubuna göre daha fazla bulundu(p<0.01). Göbek kordonundan alınan örneklerde; plasental uçta; endotel düzensizliği, endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulundu(p<0.001). Orta bölümde; endotel düzensizliği(p<0.05), endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma( p<0.001) preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulundu. Fetal uçta; endotel düzensizliği(p<0.001) preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulunurken endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma gibi daha ağır bulgularda anlamlı fark yoktu (p>0.05).

Sonuç
 
 
 
 
Ağır preeklamptik grupta plasental patoloji daha yaygın bulundu. Göbek kordonunda ise anneden fetusa doğru gittikçe endoteldeki histopatolojik lezyonlann şiddetinin azalması dikkat çekiciydi. Preeklampside anne ve plasentayı etkileyen sitotoksik maddeler umbilikal ven yoluyla fetusa ulaşabilir. Bu preeklampside fetusu etkileyen faktörlerin endojen faktörlerin anlaşılmasında yardımcı olabilir.
Anahtar Kelimeler

-