Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Gebelikte görülen demir eksikliği anemisi tedavisinde oral demir sülfat ve intravenöz demir sükrozun etkinliğinin karşılaştırılması

M. Dönmez Kesim , Y. Can , B. Özmen Demirkaya , T. Şişli , D. Özpak

Künye

Gebelikte görülen demir eksikliği anemisi tedavisinde oral demir sülfat ve intravenöz demir sükrozun etkinliğinin karşılaştırılması. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):273-274

Yazar Bilgileri

M. Dönmez Kesim ,
Y. Can ,
B. Özmen Demirkaya ,
T. Şişli ,
D. Özpak

  1. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İstanbul TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Bu çalışmada, gebelikte görülen demir eksikliği anemisinin tedavisinde intravenöz demir sükroz ve oral demir sülfat preparatlarının etkinlik ve toleranslarının karşılaştırılmasını amaçlandı.

Yöntem

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nde takip edilen 18 yaşından büyük, 24. gestasyonel haftasını tamamlamış ve hemoglobin değerleri 8-10 g/dl, MCV < 100 fl ve Ferritin seviyesi < 50mg/1 olan 60 hasta prospektif, randomize olarak çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak intravenöz demir sükroz (I.V. grup) ve oral demir sülfat (P.O. grup) olmak üzere 30'arlı iki gruba ayrıldı. Çalışma başlangıcında hemoglobin, MCH, MCHC, retikülosit sayımı ve ferritin seviyeleri kaydedildi. 7, 15 ve 30'uncu günlerde kırmızı kan hücre ve retikülosit sayımları tekrarlandı. 30'uncu günde ek olarak ferritin seviyeleri de ölçüldü. İstatistiksel değerlendirmede Mann-Whitney ve Wilcoxon testleri kullanıldı. P<0.05 anlamlı olarak kabul edildi.
 
Bulgular
 
 
 
 
Tüm olgularda I.V. ve P.O. grupta, demir tedavisi sonunda hemoglobin değerleri belirgin bir artış gösterdi. 30'uncu günde I.V. grupta hemoglobin değeri 8,8 ± 0,7 g/dl'den 10,9 ± 0,85 g/dl'ye ve P.O. grupta 8,9 ± 0,8 g/dl'den 10,75 ± 0,6 g/dl'ye yükseldi. Çalışma sonunda ferritin düzeylerinde I.V. grup lehine anlamlı bir fark mevcuttu (P< 0,001). Ferritin seviyeleri I.V. grupta 4,9 ± 3,1 mg/1 değerinden 161 ± 33 mg/1 değerine, P.O. grupta ise 5,6 ± 2,8 mg/1 değerinden 36,3 ± 5,4 mg/1 değerine ulaştı.

Sonuç
 
Gebelikte demir eksikliği anemisi, gerek maternal gerekse fetal sonuçlar açısından önemli bir problemdir. Özellikle sosyo-ekonomik seviyesi düşük, beslenmesi yetersiz yüksek doğurganlık hızına sahip bölgelerde önemle üzerinde durulmalıdır. Her iki tedavi şekli de hemoglobin değerlerini anlamlı derecede yükseltmiş olmasına rağmen I.V. demir sükroz tedavisi dikkatli bir test dozu yapıldıktan sonra demir depolarının kısa sürede doldurulmasını ve istenilen hemoglobin değerlerine ulaşılmasını sağlayan bir tedavi seçeneğidir.
Anahtar Kelimeler

-