Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Türkiye'de gebe kadınlara yönelik aile içi şiddet: Prevalans ve eşlik eden faktörler

H. A. Şahin , G. Şahin , M. Sucaklı

Künye

Türkiye'de gebe kadınlara yönelik aile içi şiddet: Prevalans ve eşlik eden faktörler. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):272-272

Yazar Bilgileri

H. A. Şahin 1,
G. Şahin 2,
M. Sucaklı 1

  1. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği A.D Van TR
  2. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D Van TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Bu çalışmada gebe kadınlara yönelik uygulanan aile içi şiddetin türü ve oranını saptamak ayrıca eşlik eden sosyo-demografik özellikleri belirlemek amaçlandı.

Yöntem

Bu araştırma, Nisan-Haziran 2002 tarihleri arasında random olarak seçilen 475 gebede gerçekleştirilen kesitsel bir anket çalışmasıdır. Gebelerin sosyo-demografik özellikleri ile aile içi şiddete ilişkin görüşlerini saptamak amacıyla hazırlanan anket gebelerle yüz yüze görüşülerek çalışma hakkında gerekli bilgi verildikten sonra uygulandı. İstatistiksel analizlerde Chi-Square ve Mann Whitney-U Testleri kullanıldı. P değerinin anlamlılık sınırı ise 0.05 olarak kabul edildi.

Bulgular
 
Araştırmaya katılan 475 gebenin 307'si (%64.6) evlilikleri esnasında, 158'i (%33.3) ise gebelikleri esnasında da aile içi şiddete maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Sadece 168 (%35.4) gebe aile içi şiddete maruz kalmadığını ifade etmiştir. Gebelerin 105'i (%66.5) sadece eşleri tarafından, 36'sı (%22.8) eş ve eşinin yakınları tarafından, 17'si (%10.7) ise eşinin yakınları tarafından gebelikleri esnasında kendilerine şiddet uygulandığını ifade etmişlerdir. Gebelere uygulanan şiddet %44.9 oranında sözel; %55,1 oranında ise fiziksel şiddet tarzında ortaya çıkmıştır. Şiddete maruz gebelerde cinsel yaşamlarını çoğunlukla iyi olarak ifade edenler %43,7 iken şiddete maruz kalmayanlarda bu oran %6l.l olarak bulunmuştur. Şiddete maruz kalan kadınlar çocukları yaramazlık yaptığında şiddet uygulamayı %67.2 oranında uygun bulurken şiddete maruz kalmayanlarda bu oran %23.5 olarak tespit edilmiştir.

Sonuç

Bu araştırma sonuçları kadınların evlilikleri süresince büyük oranda aile içi şiddete maruz kaldığını ve bu durumun gebelik süresince de devam ettiğini ortaya koymuştur. Şiddete maruz kalan gebelerde cinsel sorunların daha sık yaşandığı ve kendi çocuklarına şiddet uygulamayı uygun buldukları tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler

-