Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Sezaryen operasyonlarında üretral kateter rutin uygulanmalı mı?

Ş. Zeteroğlu , G. Şahin , R. Sürücü , N. Çölçimen

Künye

Sezaryen operasyonlarında üretral kateter rutin uygulanmalı mı?. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):268-268

Yazar Bilgileri

Ş. Zeteroğlu ,
G. Şahin ,
R. Sürücü ,
N. Çölçimen

  1. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Van TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Bu çalışmada sezaryen operasyonlarında üretral kateter uygulanan ye uygulanmayan hastaların intraoperatif komplikasyonlar ve postoperatif morbidite yönünden karşılaştırılması amaçlandı.

Yöntem
 
Bu çalışma prospektif randomize olarak planlandı. Aralık 2001-Haziran 2002 tarihleri arasında spontan miksiyon sonrası sezaryen ile doğum yaptırılan 50 hasta (1. grup) ile operasyon öncesinde foley üretral kateter uygulanarak sezaryen yapılan 50 hasta (2. grup) intraoperatif komplikasyonlar ve postoperatif morbidite açısından karşılaştırıldı.

Bulgular

Gruplar arasında yaş, gravida, parite, sezaryen endikasyonları, postoperatif enfeksiyon riskini arttırabilecek faktörler ve operasyon süresi açısından anlamlı fark yoktu. Her iki grupta da intraoperatif komplikasyon görülmedi. Postoperatif mobilizasyon (6.58+1.69. saate karşılık 12.52±4.48. saat) birinci grupta anlamlı olarak daha erken gerçekleşti. Birinci gruptaki hastalar 5.24±3.53. saatte spontan idrara çıktılar. Postoperatif 12. saatte spontan idrara çıkmayan ve glob vesikale saptanan epidural anestezi uygulanmış 2 hastaya (%4) nelaton sonda uygulandı. İkinci gruptaki hastalarda sondanın çıkarılma süresi postoperatif 12.08±4.42. saatti. Birinci grupta üriner sistem enfeksiyonu saptanmazken ikinci grupta 4 olguda (%8) enfeksiyon saptandı ve aralarındaki fark anlamlı olarak tespit edildi. Aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olmamakla birlikte, birinci grupta hastanede kalış süresi daha kısaydı.

Sonuç

Sezaryen operasyonlarında üretral kateter uygulaması, postoperatif üriner sistem enfeksiyon oranını ve hastanede kalış süresini arttırmakta ve intraoperatif bir avantaj sağlamamaktadır. Sezaryen operasyonlarında üretral kateter uygulanmasının efektif olmadığını düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler

-