Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Ultrason bulgularıyla fetal maturasyonun değerlendirilmesi

H. Kanıt

Künye

Ultrason bulgularıyla fetal maturasyonun değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):205-206

Yazar Bilgileri

H. Kanıt

  1. SSK Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - İzmir TR
Yazışma Adresi

H. Kanıt , SSK Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - İzmir TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Ultrason ile gestasyonel yaşın belirlenme keskinliği ilk trimestrede 3- 5 günlük hata payı ile olurken 2. ve 3. trimestrede bu hata payı gittikçe artmakta ve biometrik ölçümlerden sınırlı klinik destek alınabilmektedir. Bu haftaların net olarak saptanmasında fetal biyometri yanısıra fetusun fonksiyonel değişimlerini inceleyerek özellikle 3- trimestrede saptanan fetal matürasyon bulguları araştırılmıştır. Ultrasonda hu parametrelerin değerlendirilmesi obstetrisyene ek bilgiler sağlayacaktır. Dizde ossifikasyon merkezleri: Distal Femoral Epifiz 28. haftadan (ince görülmez. 34- haftadan sonra % 94 fetusta saptanır. PTE 34. haftadan önce görüntülenemez, 35. haftada%35, 37. haftada %80. 39. haftada %100 görülür. Fetal Akciğer Matürasyon Bulguları: Gelişiminin ultrasonografik değerlendirilmesinde karaciğer ile ekojenite farklılıklarına bakılır. Fetal akciğer daha ekojeniktir. Fetal akciğer histogramlarında matürasyonu gösterecek bulgular saptanmıştır. İntestinal Matürasyon Bulguları: Kolon ekosu gebelikteki değişiminde mekonyumun kolondaki miktarının artması ve su oranının azalması rol oynar.
Grade 1: Kolon içeriğinin ekosu mesane ve mideyle uyumludur.
Grade 2: Kolon ekosu mesane ve mideden fazla, karaciğerden azdır. Grade 3: Kolon içeriğinin ekosu karaciğerinkiyle aynıdır. 29. haftadan öncekilerin % 82' sinde Grade 0, 39 haftadan sonraki fetusların %85' inde
Grade 3 olarak görülür.
Haustra 30. haftadan sonra görülmeye başlanır. Kolon kalınlığının 10 mm. den fazla olması akciğer matürasyonu ile korele bulunmuştur. İnce Barsak Peristaltizmi: Erken peristaltizm 3 saniyeden kısa geçici hareketlerdir. Miada yaklaştıkça artar ve süreklilik gösterir.
Grade 1 hareketler 29. haftadan önceki gebeliklerin % 88' inde, Grade 3 ise 37 haftadaki gebelerin % 80' inde görülür.
Anahtar Kelimeler

-