Amaç
On yıllık sürede kliniğimizde tespit edilen maternal mortalite oranını ve ölüm nedenlerini belirlemektir.
Yöntem
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 1 Ocak 1993 ile 31 Haziran 2002 tarihleri arasında izlenen toplam 13481 gebede maternal mortalite oranı ile direkt ve indirekt maternal mortalile nedenleri retrospektif olarak incelendi. Veriler klinik ve hastane kayıtlarından, hasta dosyalarından ve ölüm tutanaklarından elde edildi.
Bulgular
Doğum kliniğinde takip edilen 11737 ve jinekoloji kliniğinde takip edilen 1744 gebeden 97'sinde maternal mortalite (yüzbinde 719) tespit edildi. Mortalite gelişen kadınlarda ortalama yaş 29.69±7.82 idi. Maternal mortalitenin %80'i direkt, %20'si indirekt nedenlerden oluşmaktaydı. Direkt nedenler içinde en sık görülen sebep (%4ü) gebelikte hipertansif hastalık iken, ikinci sıklıkta gebelik kanamaları (%26), üçüncü sıklıkta ise puerperal sepsis (%11) idi. İndirekt nedenler içinde en sık olarak kalp hastalığı (%6) tespit edildi. Mortalitenin %98'ini komplike gebelikler oluşturuyordu.
Sonuç
Maternal mortalite oranımız literatüre ve ülke geneline göre daha yüksektir. Hastanemizin refere konumundan kaynaklanan bu durum, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında arada önemli bir farklılık gözlenmemektedir. Birincil ve ikincil sağlık hizmetlerinin yetersizliği, acil olguların uygunsuz şartlarda ve geç intikali, ayrıca yoğun bakım müdahale şartlarının yetersizliği maternal mortalite oranımızı arttıran en önemli sebeplerdir. Bölgenin sağlık sisteminin gözden geçirilmesi ve yeni sağlık politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler
-