Amaç
Sekonder infertilite ve tekrarlayan erken gebelik kaybı olgularında diğer faktörler elimine edilerek preimplantasyon genetik tanı (PGT) uygulanan olgularda elde edilen sonuçların tartışılması ve embriyolarda kromozomal anomalilerin değerlendirilmesi
Yöntem
20 olgu ve 23 yardımcı üreme tekniği (Y.Ü.T) siklusunda aynı zamanda preimplantasyon genetik tanı yapılarak anöploid embriyolar elimine edilmiş ve tek hücrede 13, 16, 18, 21, 22. X ve Y kromozomları FİSH tekniği ile incelenmiştir. Ortalama kadın yaşı 33.3± 5.0 (min. 26, max. 46). ortalama infertilite süresi 9.43±3.54 yıl olarak bulunmuştur. Ortalama abortus sayısı 3.13 ±1.32 (min. 2 — max. 11) olmak üzere toplam 64 abortus, 12 biyokimyasal ve 52 klinik abortus öyküsü mevcuttur. 15 olguda şiddetli oligoastenoteratospermi, 2 olguda PCOS ve 5 olguda ise belirgin olarak azalmış over rezervi saptanmıştır. Periferik karyotip incelemesi yapılan çiftlerde 19 erkek ve 17 kadında sonuçlar normal olarak değerlendirilmiştir. Tekrarlayan abortuslara yol açabilecek endokrinolojik, hormonal ve anatomik bozukluğu bulunan çiftler çalışma dışı bırakılmıştır.
Bulgular
Toplam 164 embriyoya biyopsi uygulanmış ve embriyoların %49'u anormal, %51'i normal olarak bulunmuştur. Normal bulunup transfer edilen ortalama embriyo sayısı siklus başına 2.52, implantasyon oranı %13.2 ve elde edilen gebelik oranı olgu başına %40 olarak bulunmuştur. Elde edilen toplam 8 gebeliğin 3'ü biyokimyasal abort ile sonlanmış ve doğumla sonlanan gebelik oranı %25 olarak bulunmuştur.
Sonuç
Tekrarlayan erken gebelik kayıplarında preimplantasyon genetik tanı uygulanarak öploid embriyoların seçimi ile devam eden gebelik oranlan arttırılmaktadır. Ancak preimplantasyon genetik tanı yapılmasına rağmen halen %15 oranında erken abortus oluşumu, tanımlanamayan diğer kromozomların da abortustan sorumlu olabileceğini veya mevcut tetkiklerle tanımlanamayan başka faktörlerin varlığını düşündürmektedir.
Anahtar Kelimeler