Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Term erken membran rüptürü olgularında kord kani il-6 düzeyinin in utero enfeksiyon tanısındaki yeri

Y. Taşçı , E. Çalışkan, B. Dilbaz , L. Doğancı , B. Önal, A. Haberal

Künye

Term erken membran rüptürü olgularında kord kani il-6 düzeyinin in utero enfeksiyon tanısındaki yeri. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):190-190

Yazar Bilgileri

Y. Taşçı ,
E. Çalışkan,
B. Dilbaz ,
L. Doğancı ,
B. Önal,
A. Haberal

  1. SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Term erken membran rüptürü (EMR) olgularında kord kanı IL-6 düzeyinin intrauterin enfeksiyon bulguları ile ilişkisi araştırıldı.

Yöntem

Gebelik yaşı 37-42 hafta olan, antenatal dönemde düzenli olarak takip edilen ve komplike olmayan 70 olgu çalışmaya dahil edildi. EMR tanısı kesinleştirilen 40 olgu çalışma grubunu oluşturdu, amniyon akışı olmadığı kanıtlanan 30 olgu kontrol grubunu oluşturdu. Tüm olgularda doğum sırasında umbilikal kord kanından IL-6 düzeyi ölçüldü. Doğum sırasında fetal membran kültürü ve yenidoğandan kan kültürü alındı. Fetal membranların histolojik incelemesinde koryoamniyonit bulguları araştırıldı. Receiver Operatör Curve (KOC) analizi ile plasenta ve fetal kanda mikroorganizma üremesini tahmin edebilecek kestirim değerleri araştırıldı.

Bulgular

Histolojik koryoamniyonit bulguları EMR olgularında kontrol grubundan anlamlı olarak fazlaydı (sırasıyla n=15, n=4, p=0.02). Yenidoğan kan kültüründe üremeyi tahmin etmede IL-6 seviyesinin >2.8 ng/ml olmasının sensitivitesi %91, spesifisitesi %67, negatif prediktif değeri %97 ve pozitif prediktif değeri %36 olarak bulundu. Fetal membrandan alman kültürde üremeyi tahmin etmede IL-6 seviyesinin >2.4 ng/ml olmasının sensitivitesi %77, spesifisitesi %46, negatif prediktif değeri %76 ve pozitif prediktif değeri %47 olarak bulundu.

Sonuç
 
Umbilikal kord kanı IL-6 düzeyi ölçümü yenidoğan enfeksiyonunun tanısında sensitivitesi ve negatif prediklif değeri yüksek bir yöntemdir.
Anahtar Kelimeler

-