Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Doğum sonu servislerinde çalışan hemşirelerin bakım hizmetine yönelik görüşleri ve iş doyumları

Hatice Yıldız Eryılmaz

Künye

Doğum sonu servislerinde çalışan hemşirelerin bakım hizmetine yönelik görüşleri ve iş doyumları. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):174-174

Yazar Bilgileri

Hatice Yıldız Eryılmaz

  1. Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksek okulu Kadın Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı İstanbul TR
Yazışma Adresi

Hatice Yıldız Eryılmaz, Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksek okulu Kadın Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı İstanbul TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Giriş

Anne, bebek ve aile sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli bir dönüm noktası olan doğum sonu (DS) dönemde hemşirelik bakımının amacı; anne ve ailenin yeni duruma fiziksel ve psikososyal uyum sağlaması, bakım ve eğitim gereksinimlerinin karşılanması, olumlu sağlık davranışları geliştirme, sağlık statüsü ve sorun çözme becerilerinin arttırılması ile bakımın kalitesinin artmasında bakım yönetimini sağlamak ve sonuçları değerlendirmektir. Ancak, ülkemizde kadın üreme sağlığı ile ilgili tüm alanlarda olduğu gibi DS dönemde verilen bakımda yetersiz, kalitesi ve hizmet alımına yönelik talep düşüktür. Bakımın kalitesindeki düşüklükte; diğer birçok faktörlerin yanında, hizmeti verenlerin DS dönem ve bakım hizmetinin önemine ilişkin görüşleri, bakım standartlarının var olup olmaması ve iş doyumuda etkendir.

Amaç

Doğum sonu dönemde hizmet veren hemşirelerin birimlerinde verilen ve verdikleri hemşirelik bakımına yönelik görüşleri ile iş doyumlarını değerlendirmektir.

Yöntem

 Tanımlayıcı olarak planlanan çalışma; hizmet götürdüğü hasta özellikleri, bakım niteliği, genel yapısı vb. yönlerden benzer olan 6 Devlet + SSK hastanasinin, DS servislerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 62 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Hemşirelere; bakım hizmetine yönelik görüşlerini ve demografik özellikleri içeren anket formu ile, iş doyumlarını ölçmede 20 maddelik, likert tipi Minnesota Doyum Anketi uygulanmıştır.

Bulgular

Elde edilen verilerin analizi devam etmektedir.
Anahtar Kelimeler