Yenidoğan bebeklerin sağlığı antenatal dönemde annenin aldığı bakımla yakından ilişkilidir. Bu nedenle servisimizde izlenen bebeklerin annelerinin geldikleri çevre, öğrenim durumları, antenatal bakım alıp almadıkları, ayrıca bebek beslenmesi konusunda bilgilenip bilgilenmediklerini araştırmak amacıyla bu çalışma yapıldı.
Çalışmaya 01 Ocak 1999-31 Mart 1999 tarihleri arasında yenidoğan ünitesinde izlenen 200 bebeğin annesi katıldı. Annelere yatış sırasında önceden hazırlanmış olan anket formu verildi ve sorulan yanıtlamaları istendi.
Çalışmanın sonucunda annelerin %73'ünün şehir merkezinde oturduğu, %68'inin okuryazar veya ilkokul mezunu olduğu, %35'inin primipar, %55'inin 2-4, kalan %10'unun ise 5ten fazla gebeliği olduğu öğrenildi, %80'inin gebelik izlemi için sağlık görevlilerine başvurduğu (doktor, ebe veya hemşire), bunların %61'inin 5 veya daha fazla olmak üzere kontrole gittiği saptandı.
Bebek beslenmesine ilişkin bilgilenmenin değerlendirilmesine: %40'ının doğumdan önce bu konuda bilgi aldığı, bunlann %57'sinin kaynağının sağlık görevlileri, kalan %43'ünün ise yakın çevre ve basın yayın araçları olduğu öğrenildi. Annelerin %98'inin anne sütünün en yararlı besin olduğu konusunda birleştiği, ancak yararlarının ne olduğu sorusunu cevaplandırmadığı saptandı.
Sonuç olarak, çalışmamızda antenatal bakım alan annelerin yüzdesi yüksek görünmekle birlikte, kontrol sıklığına bakıldığında bunun böyle olmadığı, büyük çoğunluğunun anne sütünün yararına inanmakla birlikte ne olduğu sorusuna cevap veremediği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler