Amaç
1. Trimester gebeliklerde, prenatal tanı amacı ile fetal hüre elde etmede uterin veya endoservikal lavaj metodlarının efektifliklerinin karşılaştırılması.
Yöntem
Transservikal hücreler, 7-10 haftalık gebelikleri olan ve istemli olarak dilatasyon ve küretaj yapılan 25 hastadan alınmıştır (13 hasta uterin lavaj, 12 hasta endoservikal lavaj). İşlem sonrasında fetal sexin konfirme edilmesi amacı ile sitogenetik analiz için plasenta örneği alınmıştır. Her iki metodla alınan hücreler in situ hibridizasyon (FISH) yöntemi ile işleme tabi tutulmuştur ve bu işlem 18,X ve Y kromozomları için üç renkli hibridizasyon protokolü ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular
Fetal sex tayininde FISH prosedürü için, 13 uterin lavaj'dan 12'sinde ( %92.3) ve 12 endoservikal lavaj'dan 10'unda ( %83.3) yeterli hücre elde edilmiştir. FISH prosedüründe sinyal tespiti, ortalama olarak %91.7 oranında gerçekleşmiştir ( %83-%97).12 uterin lavaj hastasının 11'inde ( %91.6) ve 10 endoservikal lavaj hastasının 8'inde ( %80.0) fetal sex tayini doğru olarak gerçekleşmiştir. 6 uterin lavaj örneğinin 5'inde ( %83.3) erkek fetüs doğru olarak tespit edilirken endoservikal lavaj örneklerinde bu 7'de 5 olarak ( %71.4) gerçekleşmiştir.Toplamda fetal sex, uterin lavaj metodunda %84.6 oranında doğru olarak tespit edilebilirken, endoservikal lavaj grubunda bu oran %66.7 olarak gerçekleşmiştir ve aralarında istatistiksel bir farklılık bulunamamıştır.(p>0.005)
Sonuç
Bu çalışma göstermektedirki, uterus alt segmentlerinde fetal orijinli hücre bulunma ihtimali vardır ve hatta bu hücreler 7 haftalık gebelik dönemi kadar erken dönemde başarılı olarak elde edilebilmektedir. Ek olarak, endoservikal lavaj metodu en az uterin lavaj metodu kadar efektiftir ve bu yöntemlerle elde edilen hücreler FlSH prosedürü yardımı ile anöploidi ve fetal sex tayininde başarı ile kullanılabilmektedir.
Anahtar Kelimeler
-