Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Transservikal hücrelerde in situ hibridizasyon (Fısh) ile noninvaziv erken prenatal tanı

Volkan Baltacı, Tolga Ergin, Hulusi B. Zeyneloğlu, Mehmet H. Ergeneli, Esra Kuşçu, Sertaç Batıoğlu

Künye

Transservikal hücrelerde in situ hibridizasyon (Fısh) ile noninvaziv erken prenatal tanı. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):172-172

Yazar Bilgileri

Volkan Baltacı,
Tolga Ergin,
Hulusi B. Zeyneloğlu,
Mehmet H. Ergeneli,
Esra Kuşçu,
Sertaç Batıoğlu

  1. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR
Yazışma Adresi

Tolga Ergin, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

1. Trimester gebeliklerde, prenatal tanı amacı ile fetal hüre elde etmede uterin veya endoservikal lavaj metodlarının efektifliklerinin karşılaştırılması.

Yöntem

Transservikal hücreler, 7-10 haftalık gebelikleri olan ve istemli olarak dilatasyon ve küretaj yapılan 25 hastadan alınmıştır (13 hasta uterin lavaj, 12 hasta endoservikal lavaj). İşlem sonrasında fetal sexin konfirme edilmesi amacı ile sitogenetik analiz için plasenta örneği alınmıştır. Her iki metodla alınan hücreler in situ hibridizasyon (FISH) yöntemi ile işleme tabi tutulmuştur ve bu işlem 18,X ve Y kromozomları için üç renkli hibridizasyon protokolü ile gerçekleştirilmiştir.

Bulgular

Fetal sex tayininde FISH prosedürü için, 13 uterin lavaj'dan 12'sinde ( %92.3) ve 12 endoservikal lavaj'dan 10'unda ( %83.3) yeterli hücre elde edilmiştir. FISH prosedüründe sinyal tespiti, ortalama olarak %91.7 oranında gerçekleşmiştir ( %83-%97).12 uterin lavaj hastasının 11'inde ( %91.6) ve 10 endoservikal lavaj hastasının 8'inde ( %80.0) fetal sex tayini doğru olarak gerçekleşmiştir. 6 uterin lavaj örneğinin 5'inde ( %83.3) erkek fetüs doğru olarak tespit edilirken endoservikal lavaj örneklerinde bu 7'de 5 olarak ( %71.4) gerçekleşmiştir.Toplamda fetal sex, uterin lavaj metodunda %84.6 oranında doğru olarak tespit edilebilirken, endoservikal lavaj grubunda bu oran %66.7 olarak gerçekleşmiştir ve aralarında istatistiksel bir farklılık bulunamamıştır.(p>0.005)

Sonuç

Bu çalışma göstermektedirki, uterus alt segmentlerinde fetal orijinli hücre bulunma ihtimali vardır ve hatta bu hücreler 7 haftalık gebelik dönemi kadar erken dönemde başarılı olarak elde edilebilmektedir. Ek olarak, endoservikal lavaj metodu en az uterin lavaj metodu kadar efektiftir ve bu yöntemlerle elde edilen hücreler FlSH prosedürü yardımı ile anöploidi ve fetal sex tayininde başarı ile kullanılabilmektedir.
Anahtar Kelimeler

-