Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Künye

Yenidoğan otopsilerinin klinik önemi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):170-170

Yazar Bilgileri

B. Atasay1,
T. Kendirli1,
Ö. Ünal2,
A. Ensari2,
I. Kuzu2,
S. Arsan1,
F. Ertogan1

  1. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Ankara TR
  2. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Yenidoğan ölümlerinde yapılan otopsinin klinik olarak düşünülen ölüm nedenini kesinleştirme veya değiştirmede rolü olup olmadığını denetlemek amacıyla yenidoğan yoğunbakım ünitemizde meydana gelen neonatal ölümler incelenmiştir.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Neonatoloji Bilim Dalı Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi'nde Ocak 1997 - Ağustos 1998 tarihleri arasında yatan toplam 528 hastadan, kaybedilen 22 olgu (%4.1) klinik ve postmortem incelenmeye alınmıştır. 22 olgunun 15'i preterm (%68), 7'si term (%32) yenidoğanlardı. Kaybedilen tüm olguların ölüm nedenleri klinik veriler ışığında değerlendirilip kaydedilmiş; ölüm nedeni klinik veriler ışığında kesinleştirilemeyen ve/veya ölüm nedeni olabilecek ek patolojilerin düşünüldüğü olgulara otopsi yapılmıştır. 22 ölümde toplam 11 (50) otopsi yapılmıştır. Preterm ölümlerin %53'üne, term ölümlerin %20'sine otopsi incelemesi uygulanmıştır.
Otopsi yapılan olgulardan 9'unda klinik olarak düşünülen ölüm nedeni kesinleşmişken, 2 olguda otopsi ile klinik olarak düşünülen ölüm nedeni değişmiştir. Bu olgulardan biri immatürite nedeniyle kaybedildiği düşünülen, ancak otopsi sonucu "konjenital nefroblastomatosis" tanısı alan çok düşük doğum ağırlıklı bir preterm, diğeri ise neonatal dönemde ölüme neden olacak infeksiyon nedeni anlaşılamayan ve otopsi ile "ağır kombine immün yetmezlik tanısı alan kojenital nefrotik sendromlu bir olgudur.
Neonatal otopsinin özellikle kllinik olarak kesinleştirilemeyen ölüm nedenlerinin tanımlanmasında aydınlatıcı olduğu kanısına varılmıştır.
Anahtar Kelimeler

-