Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Preterm çoğul gebeliklerde neonatal komplikasyonların ve mortalitenin irdelenmesi

A. Ecevit, H. Kahraman, S. Özsan, F. Gökcan

Künye

Preterm çoğul gebeliklerde neonatal komplikasyonların ve mortalitenin irdelenmesi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):163-164

Yazar Bilgileri

A. Ecevit,
H. Kahraman,
S. Özsan,
F. Gökcan

  1. Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Ankara TR
Yazışma Adresi

H. Kahraman, Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Ankara TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Çoğul gebelikler, başta preterm eylem olmak üzere önemli komplikasyonlar oluşturarak neonatal morbidite ve mortaliteye neden oldukları için yüksek risk taşırlar. İkiz gebelikler, en sık rastlanan çoğul gebelikler grubundan olup,dünyada insidansı % 1,13'dür. Monozigot ikiz gebeliklerin insidansı ise 3.5-4/1000 doğumdur. Ancak yardımcı "reproduktif teknoloji"nin gelişmesi ile birlikte çoğul gebeliklerin insidansı da artmıştır. Çoğul gebeliklerde perinatal ve neonatal mortalitenin yüksek olduğu belirlenmiştir.Bu gebeliklerde oluşan intrauterin kayıplar ve özellikle asfiksi perinatal mortalitenin 4-10 kat yüksek olmasına neden olur. Postnatal süreçte özellikle prematüreliğe bağlı komplikasyonlar ise neonatal morbidite ve mortaliteyle sonuçlanır.
Preterm eylem sonucu yenidoğanda gelişen komplikasyonların başında ; respiratuar distres sendromu (RDS), sepsis, nekrotizan enterokolit (NEK), inrakranial kanama (İKK) ,ayrıca ikiz gebeliğe bağlı feto-fetal transfiizyon sendromu, hemoglobin diskordansı, polistemi gelir.
Bu bildiride Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde 1998 yılında çoğul gebelikler sonucu doğan ve Yenidoğan Yoğun bakım Ünitesinde izlenen toplam 316 olgunun sonuçları sunulmuştur. Bunların 146'ı ikiz, 8'i üçüz gebelikler sonucu doğmuştur. Olguların tümü preterm olup doğum ağırlıkları (DA) 2500 gr.'ın altındadır. Ortalama DA : 1850 gr., ortalama gestasyon yaşı (GY) : 33,6 hf.'dır.
Hastanemizde 1998 yılında preterm ikiz gebeliklerin insidansı: 6,4/1000'dir. Preterm üçüz gebeliklerin insidansı ise 0,3/1000 olarak saptanmıştır.
İkiz ve üçüz olgulara ait komplikasyonlar ve mortalite sonuçları tablolarda sunulmuştur.
Bu bildiride Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde çoğul gebelikler sonucunda doğan olgularda postnatal komplikasyonlar ve mortalite sonuçları irdelenmiştir. RDS, preterm çoğul gebelikler sonucu gelişen en önemli komplikasyondur. Preterm ikiz olguların % 28 'inde, üçüz olguların ise % 75 inde RDS saptanmıştır. RDS olan ikiz olguların % 33'üne, üçüz olguların % 55.5'ine eksojen sürfaktan uygulanmıştır.
Mortalite oranı preterm ikiz olgularda % 6,5 iken,
üçüz olgularda % 33,3 olarak bulunmuştur. En önemli mortalite nedeni ikiz olguların % 68,4'de ,üçüz olguların ise %75'de asfiksi olmuştur. Bizim sonuçlarımızın da desteklediği gibi, yüksek risk taşıyan çoğul gebeliklerde neonatal komplikasyonların ve mortalitenin düşürülebilmesi için preterm eylemin ve asfiksinin önlenmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.
Anahtar Kelimeler

-
Dosya / Açıklama
Tablo 1
Preterm ikiz ve üçüz olguların DA'na göre dağılımı
Tablo 2
Preterm ikiz olgularda gelişen komplikasyonlar
Tablo 3
Preterm ikiz olgularda mortalite nedenleri
Tablo 4
Preterm üçüz olgularda gelişen komplikasyonlar
Tablo 5
Preterm üçüz olgularda mortalite nedenleri