Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Nonreaktif sonuçlanan nonstres testinden sonra uygulanan hemşirelik girişimlerinin karşılaştırılması

F. Deniz Sayıner, Hediye Arslan Ekizler

Künye

Nonreaktif sonuçlanan nonstres testinden sonra uygulanan hemşirelik girişimlerinin karşılaştırılması. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):162-162

Yazar Bilgileri

F. Deniz Sayıner1,
Hediye Arslan Ekizler2

  1. Eskişehir Doğum ve Çocuk Bakımevi - Eskişehir TR
  2. Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu - İstanbul TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Doğumhane ve doğum servisleri ile prenatal tanılama ünitelerinde çalışan tüm hemşirelerin fetal distresi en erken dönemde tanılayarak gerekli girişimler için zaman kazanmasıyla gebe ve fetus sağlığını sürdürme fırsatını elde edeceklerdir. Bu nedenle hemşirelerin güvenilirliği yüksek ve non invaziv bir yöntem olan NST' yi bilme, gebeyi ve aileyi bu teste hazırlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme, gerekli girişimleri başlatma sorumluluğunu alması ile gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de perinatal mortalite ve morbiditenin azaltılmasına önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Bu araştırmanın amacı, ülkemizde hemşirelerin, prenatal tanı ve testler konusunda bilgilerin arttırılması uygulamaya cesaretlendirilmesi ve en çok kullanılan testlerden biri olan NST de Nonreaktif sonuç ile karşılaşıldığında uygulanması gerekli hemşirelik girişimlerinin etkilerini incelemektir. Araştırma grubumuzu Şişli Etval Hastanesi 1.Kadın Doğum Kliniğine başvuran NST'si nonreaktif sonuçlanan araştırmaya katılmaya gönüllü 105 gebe oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında vakaların obstetrik özelliklerini içeren bir form, kardiotokografi cihazı, 50 gr Glikoz paketleri, çalar saat kullanıldı. NST'si nonreaktif olan 105 gebeden I.Grup 45 kişiye fetusu sarsma işlemine ek olarak glikoz verildi. II.Gruptaki 30 kişiye fetusu sarsmaya ek olarak vibroakustik stimulasyon yapıldı. III.Gruptaki 30 kişiye ise fetusu sarsmaya ek olarak oral glikoz verme ve vibroakustik stimulasvon girişimleri birlikte uygulandı.
Araştırmaya katılan gebelerin ortalama gebelik haftası 38.4± 2.4 olarak saptandı. Girişimler sonrasında 20 dakikadaki akselerasyon sayısının gruplar ile ilişkisine bakıldığında III. Grupta uygulanan girişimlerin 20 dakikada en az iki kez ve üzerinde akselerasyon oluşturmada diğer iki gruptan daha etkili olduğu bulgulandı (% 73.3). Çalışma sonucunda III.Grupta uygulanan girişimlerin diğer girişimlerden daha etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır. Nonreaktif NST ile karşılaşıldığında hemşirelerin, bu yöntemleri birlikte kullanmaları önerilmiştir.
Anahtar Kelimeler