Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Gebelikte diabetik nefropatiye eşlik eden masif vulvar ödem ve tedavisi: Olgu sunumu

Ö. Deren, İ. Bildirici, A. Al, L.S. Önderoğlu, T. Durukan

Künye

Gebelikte diabetik nefropatiye eşlik eden masif vulvar ödem ve tedavisi: Olgu sunumu. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):153-153

Yazar Bilgileri

Ö. Deren,
İ. Bildirici,
A. Al,
L.S. Önderoğlu,
T. Durukan

  1. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR
Yazışma Adresi

İ. Bildirici, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Giriş

Ciddi vulvar ödem, gebeliğin son derece nadir komplikasyonlarındandır. Bugüne kadar tokoliz, ovaryen hiperstimülasyon sendromu ve preeklampsiye bağlı masif vulvar ödem, olgu sunumları şeklinde bildirilmiştir. Sınırlı sayıda olguda ise %80 düzeyinde maternal mortalite ile seyreden postpartum vulvar ödem tablosu tariflenmiştir.

Olgu

29 yaşında, primigravid hasta, 23. gebelik haftasında konvansiyonel insülin tedavisi ile regüle edilemeyen kan şekerleri ile hastanemize refere edildi. 18 yıllık Tip 1 diabetik olduğu, diabetik retinopatisine yönelik iki kez lazer fotokoagülasyon yapıldığı öğrenilen hastanın (Klas R-F) kan şekeri, multidoz insülin tedavisi ile kontrol altına alındı. Başvuruda Hb A1C: %9.8 bulunan hastanın detaylı fetal ultrasonografisi ile major fetal anomali ekarte edildi, fetal ölçümler gestasyonel yaşla uyumlu izlendi. Hospitalizasyonun 15. gününde hastada bilateral vulvar ödem ortaya çıktı, labium majus ve minuslar introitusu kapatacak volüme ulaştı, öyküsünde travma, vasküler veya lenfatik obstrüksiyon olmayan, kaşıntı,vaginal akıntı tariflemeyen hastanın kandida ve grup B streptokok kültürleri (-) sonuç verirken, alt ekstremite doppler incelemesi de normal bulundu. Tetkiklerinde kan üre azotu (BUN):18 mg/dL, kreatinin:0.7 mg/dL, total protein:5.1 g/dL, albumin:2.1 g/dL, kreatinin klerensi:140 ml/dkve Esbach:5 g/gün ile nefrotik sendrom düzeyinde saptandı. Yakın aldığı-çıkardığı izlemiyle günde 2-4 ünite plasma infüzyonu başlandı ve tuz kısıtlaması getirildi. Hasta heparinize edildi (tetkiklerinde faktör V Leiden mutasyopu da tespit edildi). Ampirik olarak parenteral antibiyotik (Ampisillin 4x1 g/gün iv) 10 gün verildi, topikal furasin pomad ve hipertonik (%3) serum fizyolojik uygulandı, trandelenburg pozisyonu verildi. Plasma albumin düzeyi:2.8 g/dL olacak şekilde yükselmesine ve diğer tedbirlere rağmen vulvar ödem tablosunun sebat etmesi üzerine, mekanik direnaj denendi ve tablo dramatik olarak düzeldi. 32. gebelik haftasında hipertansif ataklar (170/110 mmHg) ortaya çıkan hastaya antihipertansif tedavi başlandı ve gün aşırı biofizik profil ile izleme alındı. 35. gebelik haftasında kontrol edilemeyen tansiyon atakları, fetal biofizik profilde bozulma, fetal umblikal arter dopplerinde end diastolik akım kaybı izlenmesi üzerine Bishop skoru uygun olmayan hasta sezaryen ile 6-8-9 apgarlı 1900 g ağırlığında kız bebek doğurtuldu.

Sonuç

Gebelikte masif vulvar ödem dikkatli evalüe edilmeli, altta yatan sebebe yönelik tedavi planlanmalı, dirençli olgularda mekanik direnajın da faydalı olabileceği gözönünde tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler

-