Amaç
Rh-Alloimunizasyonunda dalak çevre ölçümümün şiddetli anemiyi öngörüp öngörmediğini ortaya koymak.
Çalışma Düzeni
Rh immunize hastalarda kordosentez öncesi prospektif olarak dalak çevre ölçümleri alındı [(ön arka+transvers çap/1.57]. Çalışma grubundaki hastaların dalak çevre ölçümleri en az 2 kez ölçülerek, ortalamaları kayıt edildi, immunize olmamış hastaların oluşturduğu kontrol grubundan ise gestasyonel yaşa göre ortalama dalak çevre ölçümleri normogramı çıkarıldı. Çalışma grubundaki dalak çevre ölçümleri değerleri medianın katları (MOM) şekline döndürüldü ve değişik ölçümler eşik değeri (cutt-off) olarak alınarak şiddetli anemiyi saptama oranları hesap edildi. Hb defisiti gestasyonel yaş ortalamasından ölçülen değerin çıkarılması ile bulundu. Hb defisitin >5gr ın üzerinde olması şiddetli anemi olarak değerlendirildi. Dalak çevre ölçümleri değerleri kullanılarak çalışma grubunda tarama etkinliği transfüzyon yapılmamış hastalarda analiz edildi.
Bulgular
Çalışma grubunu 21 kez kordosentez yapılan 17 tekiz hasta oluşturdu. Kordosentez sırasında ortalama gestasyonel yaş (SD) 31 (±5.0) hafta idi. Şiddetli anemi vakaların %24 ünde izlendi. ROC grafiği çizilerek dalak çevresi 1.20 MoM eşik sınırında %60 sensitivite ve % 31 yanlış pozitivite değeri elde edildi.
Sonuç
Rh immunize hastalarda, şiddetli aneminin ve dolayısıyla kordosentez zamanı saptanmasında non invazif yöntemler gittikçe önem kazanmaktadır. Dalak çevre ölçümü şiddetli anemiyi öngörmektedir. Ancak bu ilişki splenik arter tepe hızı veya serebral orta arter hızı kadar kuvvetli değildir. Yalnızca hastaların % 38 ine kordosentez yaparak şiddetli anemik hastaların ancak %60 ını tesbit etmek mümkün olmuştur. Dalak çevre ölçümü rh izoimunizasyonunda şiddetli anemiyi belirlemede doppler velosimetri kadar etkin bir yöntem değildir.
-