Amaç
Rh-Alloimunizasyonunda orta serebral arter tepe sistolik akım hızının (MCA-PSA) şiddetli anemiyi öngörüp öngörmediğini ortaya koymak.
Çalışma Düzeni
Rh immunize hastalarda kordosentez öncesi prospektif olarak orta serebral arter kan akımı doppler ölçümleri alındı. Çalışma grubundaki hastaların PSA değerleri en az 3 kez ölçülerek, ortalamaları kayıt edildi. Immunize olmamış hastaların kontrol grubundan ise gestasyonel yaşa göre ortalama tepe sistolik akım normogramı çıkarıldı. Çalışma grubundaki PSA değerleri medianın katlan (MOM) şekline dönüştürüldü ve değişik sınır değerleri (cutt-off) alınarak şiddetli anemiyi saptama oranları hesap edildi. Hb defisiti gestasyonel yaş ortalamasından ölçülen değerin çıkarılması ile bulundu. Hb defisrtin >5gr ın üzerinde olması şiddetli anemi olarak değerlendirildi. PSA değerleri kullanılarak çalışma grubunda tarama etkinliği transfüzyon yapılmamış hastalarda analiz edildi.
Sonuçlar
Çalışma grubunu 52 kez kordosentez yapılan 39 tekiz hasta oluşturdu. Kordosentez sırasında ortalama gestasyonel yaş (SD) 29.9 (±5.1) hafta idi. Şiddetli anemi vakaların %33 ünde izlendi. ROC grafiği çizilerek en uygun PSA ın >1.25 Mom sınırında %94.4 duyarlılık (sensitivite) ve % 20.6 yanlış positivite elde edildi.
Yorum: Rh immunize hastalarada, şiddetli aneminin ve dolayısıyla kordosentez zamanı saptanmasında non invazif yöntemeler gittikçe önem kazanmaktadır. Splenik arter tepe sistolik hızı da (PSA) şiddetli anemiyi şiddetle öngörmektedir. Yalnızca hastaların % 20.6 sına kordosentez yaparak şiddetli anemik hastaların hemen hemen hepsini tesbit etmek mümkündür. Ayrıca PSA hızı gestasyonel yaş için ortalamanın altında olanlarda ise anemi riski yoktur.
-