Bulantı kusma fizyolojik olarak kendiliğinden geçen hafif ve orta dereceli bulantı kusmadan kilo kaybı metabolik ve elektrolit bozukluklarıyla birlikte giden hiperemenzis gravidaruma kadar uzanan bir spektrumu içerir. Çalışmanın amacı hiperemenzis gravidarum tanısı alan olgularda troid fonksiyon testlerinin araştırılmasıdır.
Çalışmaya ŞEH 2. Kadın doğum kliniğinde 1/1/1998-1/1/1999 tarihleri arasında hiperemezis gravidarum ön tanısıyla interne edilen 20 olgu alındı. Hastalar yaş, gebelik haftası, gebelik sayısı, troid fonksiyon testleri (TSH, (serbest T4, serbest T3) P hCG. CA 125 açısından incelendi. Toplam 20 olgunun 11'inde f T3 yüksek f T4 yüksek TSH düşük bulundu. 9'unda troid fonksiyonları normal sınırlardaydı. Troid fonksiyon testleri patolojik çıkan 11 olgunun 2'sinde klinik olarak da hipertroidzm bulguları gözlendiğinden antitroid ilaç tedavisine başlandı. Diğer 18 hastaya konservatif tedavi uygulandı. Antitroid tedavi alan 2 hastanın her ikisinde bulantı kusma kontrol altına alındı. 2 hafta içinde troid fonksiyon testleri normale döndü. Konservatif tedavi uygulanan 9 hastada da troid fonksiyon testleri 2 haftada normale döndü.
Sonuç olarak erken gebelikte hiperemezis gravidarun tanısı alan olgularda klinik bulguların eşlik ettiği ve konservatif tedaviye dirençli hipertroidizm olgularında antitroid tedavi yarar sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler
-