Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Birinci trimester büyümesi ve bunun perinatal morbiditeyle ilişkisi

Ö. Deren, O. Bükülmez, L. Önderoğlu, H. Yaralı, T. Gürgan

Künye

Birinci trimester büyümesi ve bunun perinatal morbiditeyle ilişkisi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):130-130

Yazar Bilgileri

Ö. Deren,
O. Bükülmez,
L. Önderoğlu,
H. Yaralı,
T. Gürgan

  1. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç 

Son adeti kesin olarak bilinen hastalarda 1. Trimesterde yapılan CRL ölçümlerinin düşük doğum ağırlığı veya intrauterin gelişme geriliğini öngörüp öngörmediğinin araştırılması.

Çalışma Düzeni

ICSI veya IVF sonucu gebe kalmış, medikal sorunu olmayan 485 hasta 1. Trimesterde ultrasonografi (USG) yapılarak CRL ölçüldü. Fetal kardiak aktivitesi yokluğu, birden fazla gestasyonel sak izlenmesi, veya maternal medikal sorunu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma grubunu oluşturan 185 hastada CRL beklenen ve ölçülen değerleri alınarak ACRL hesaplandı. ACRL > -1olan hastalarda ACRL ile tek tek 2500 gr altında doğum, şiddetli intra uterin gelişme geriliği (<3%), SGA (<10%), ve 32 haftanın altında doğum ve bunların tümü (kötü perinatal sonuç olarak) ile ilişkisi lojistik regresyon yapılarak araştırıldı.

Sonuçlar

ACRL ile 2500 gr altında doğum(p=0.232), şiddetli intra uterin gelişme geriliği (<3%) (P=0.98), SGA (<10%)(P=0.801) arasında ilişki bulunmadı. Ancak 32 haftanın altında doğum (P=0.009) ve kötü perinatal sonuçla (P=0.006) ACRL > -1 arasında istatistiki olarak anlamlı ilişki bulundu.

Yorum: 1. Trimesterdeki suboptimal büyüme prematür doğumla ilşkili olabilir. Daha geniş serilerde bu bulguların tekrarlanması halinde bu hastalar prematür doğum açısından yakından izlenmelidirler.
Anahtar Kelimeler

-