Amaç
Bu çalışmada bebeklerin doğum kilosuna, annenin yaşı, paritesi, vücut kitle indeksi, hamilelik öncesi ve doğum öncesi kiloları, boy uzunluğu, hamilelik süresi, açlık ve tokluk kan şekeri değerleri ve bebeğin cinsiyeti gibi parametrelerin etkisine bakılmıştır. Bu parametreler yardımıyla bebeğin doğum kilosunun tahmin edilip edilemeyeceği araştırılmıştır.
ÇALIŞMA PLANI
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine 1996-1997 yılları arasında doğum için başvuran ve antenatal kliniğinde takibi yapılmış olan hastaların dosyaları taranmıştır. 37 - 42 gebelik haftası arasında doğum yapan, hiç bir açıdan risk taşımayan (preeklampsi, gestasyonel diyabet, preterm doğum, sistemik hastalıklar gibi durum içermeyen ) 200 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların yaşı, paritesi, gebelik süresi, gebelik öncesi ve doğum öncesi kiloları, boy uzunluklan, gebelik öncesi vücut kitle indeksi, bebeğin cinsiyeti ile bebeğin doğum kilosu retrospektif olarak dosya kayıtlarından elde edilmiştir. İstatistiksel analiz için SPSS (sürüm 6.0) paket programı kullanılmıştır ve adımsal regresyon yöntemi seçilmiştir.
Sonuç
Çalışmamızda ortalama anne yaşı 27.97±5.17 yıl, ortalama vücut kitle indeksi 23.55±3.71 kg/m2, ortalama gebelik süresi 38.88±1.79 hafta olarak bulunmuştur. Bebeklerin ortalama doğum kilosu 3297.11 ±490.517 gram, % 54'ü kız, % 46'sı erkektir. Kız bebeklerin ortalama doğum kilosu 3242.611 ±530.28 gram, erkek bebeklerin ortalama doğum kilosu 3361.087±433.42 gramdı. Fakat cinsiyete göre bebek doğum kiloları değerlendirildiğinde aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Bebeklerin doğum kilolarının tahmin edilmesinde kullanılan adımsal regresyon yönteminde önce bağımlı değişken olan bebek doğum kilosunun, diğer bağımsız değişkenlerle olan korelasyonuna bakılmıştır. Çalışmamızda, gebelik süresinden sonra, önem sırasına göre vücut kitle indeksi, doğum öncesi anne kilosu ile bebeğin cinsiyetinin bebeğin tahmini kilosunu belirlemek için istatistiksel olarak anlamlı değişkenler olduğu saptanmıştır (p<0.00001). Analiz sonuçlarına göre gebelik süresi, vücut kitle indeksi ve gebelik öncesi anne kilosu değişkenlerinin bebeklerin cinsiyetine göre farklılık göstermedikleri t-testi ile gösterilmiştir.
37 -42. gebelik haftasında doğan bebeklerin kilosunu etkileyen en önemli değişken gebelik haftasıdır. Maternal obezitenin de bebeğin doğum kilosunda etkili olduğu gösterilmiştir. Klinik olarak hastanın antenatal takibinde bu değişkenler göz önüne alınmalı ve anne adayına gerekli öneriler yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler