Giriş
Bir çok belirti ve bulgunun toplandığı kompleks bir sendrom olan gebeliğin,hipertansif hastalıklarında esas bulgu hipertansiyondur. Gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon anne ve fetüs sağlığını etkileyerek çeşitli ciddi sorunlara neden olmaktadır.
Amaç
Bu çalışma, antenatal dönemde gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon riskini erken dönemde tanılamak amacı ile kullanılabilecek roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testlerinin etkinliğini saptamak üzere planlanmıştır.
Yöntem
Deneysel olarak planlanan bu çalışma 01.10.1997 - 30.06.1998 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Zeynep Kamil Doğum, Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Antenatal Polikliniğe gelen 28-32 gestasyonel haftalar arasında, primipar, tek gebelik, 20-30 yaşlarında gebelik öncesi hipertansiyon, obesite, kardiovasküler, renal hastalık ve diabetes mellitus bulunmayan, ayrıca bu gebeliğinde mol hidatiform ve düşük tehdidi öyküsü olmayan, normotansif anne adayları araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 60 anne adayı, örneklem gurubumuzu oluşturmuştur. Araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. 1. Aşamada :
1.İlgili üniteye gelen gebeye antenatal muayeneden sonra araştırmacılar tarafından geliştirilen Görüşme Formu uygulanmıştır. 15 dakika dinlendirilen gebeye sırasıyla roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testi uygulanmıştır.
2. Aşamada : 1. Aşamadan 4 hafta sonra gebeler kontrole çağrılmış,muayene sonrası 15dakika dinlendirildikten sonra her gebeye roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testleri uygulanmıştır.
3. Aşamada : Antenatal kontrolde belirlenen muhtemel doğum tarihlerinden sonra gebeliğin son dönemi, doğum olayı, yeni doğanın sağlık durumuna ilişkin verileri içeren Postnatal Dönem Görüşme Formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir.
Bulgular
Çalışma kapsamına alınan 60 gebenin 14'ünde kan basıncının yükseldiği saptanmıştır. Antenatal dönemde uygulanan testlerin seçicilik ve negatif belirleme değeri sırasıyla ROT (%89-%80), IET (%98-%79) ve SBT için (%98-%77) olarak saptanmıştır.
Sonuç
Çalışma bulgularımıza göre IET' nin ROT ve SBT' ye göre gebeliğin oluşturduğu hipertansiyonun saptanmasında daha etkili olduğu, antenatal izlemlerde gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon riskinin önceden belirlenmesinde kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler