Giriş
Embriyolojik gelişmede, hücre-hücre ve hücre-ekstrasellüler matriks etkişimleri çok önemli rol oynar. Hücre adezyon moleküllerinin bir alt grubu olan integrinlerin hücre göçü, hücre iskeleti ve ekstrasellüler matriks elemanlarının düzenlenmesi, hücre-hücre etkileşimleri ve sinyal iletişminde etkili oldukları bilinmektedir. Plasenta, fetal gelişmede önemli rol oynayan bir elemandır. Ayrıca kendi gelişimi açısından da hücre-hücre, hücre-ekstrasellüler matriks etkileşimlerinin incelenmesi için uygun ve kolay elde edilebilir bir örnektir. Bu nedenle ileride çeşitli patolojik durumların değerlendirilebilmesi için bir temel oluşturmak amacıyla, β1 integrinlerin, gelişmenin erken ve geç evrelerine ait plasenta örneklerinde dağılımının incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem
Doku örneklerinden alınan 6-8 mikron kalınlığındaki kriyostat kesitleri indirekt immünoperoksidaz yöntemi kullanılarak boyandı ve ışık mikroskobunda incelenerek fotoğraflandı. Koryon villus doku örnekleri, prenatal tanı amacıyla uygulanmış olan operasyon materyalinin ilgili laboratuarlar tarafından kullanılamayacak nitelikteki kısmından elde edilmiştir. Koryon villus doku örnekleri, rutin EM takip yöntemleri ile izlendi, ince kesitler Carl Zeiss EM 9 elektron mikroskobu ile incelenip fotoğraflandı.
Bulgular
α1-α6 ve β1 zincirlerinin plasenta villuslarındaki dağılımı ayrıntılı olarak saptandı. Erken dönemde trofoblast farklanması ve villus bağ dokusunun hücresel yapısı ince yapı düzeyinde değerlendirildi.
Sonuç
Normal plasenta villuslarındaki β1 integrin dağılımının diğer normal dokulardaki dağılımından çarpıcı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bulgularımız ileride çeşitli patolojik olgularda plasenta yapısının karşılaştırmalı incelenebilmesi için bir veri tabanı niteliğindedir. Elektron mikroskobik bulgular çok erken dönemde trofoblast farklanmasının olaylandığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
-