Giriş
HELLP sendromlu 24 ile 37 haftalık gebelerde yüksek doz kortikosteroid tedavisinin hastalığın seyrine olan etkilerini incelemek amacıyla bu çalışmayı planladık.
Yöntem
Çalışma prospektif olarak planlandı. HELLP sendorum tanısı konulan 26 hasta, deksametazon alan(n:13) (Önce 12 saat arayla 10 mg intravenöz daha sonra yine 12 saat arayla 5 mg i.v. iki doz) ve HELLP sendromlu 13 hastada kontrol grubu olarak rastgele seçildi. Bütün hastaların ortalama arter basınçları (MAP), saatlik idrar çıkışları ve trombosit sayımları 6 saatte bir, serum glutamik aspartat amimotransferaz (SGOT), serum glutamik alanin aminotransferaz (SGPT), laktik dehidrogenazı (LDH) ölçümleri 12 saatte bir alınarak 48 saat süresince monitorize edildiler.
Bulgular
Kortikosteroidle tedavi edilen HELLP sendromlu hastalar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında MAP, idrar çıkışı, trombosit sayımı, SGOT, SGPT ve LDH ölçümleriyle gösterilen belirgin bir düzelme gösterdiler. MAP değeri 24. saatte belirgin olarak düşerken (P<0.03), trombosit sayımındaki düzelme 24. saatte (p<0.01), idrar atımındaki düzelme 18. saatte (p<0.03), SGOT, SGPT ve LDH'deki düzelme 36. saatte (p<0.02) istatistiki olarak anlamlı şekilde izlendi.
Sonuç
Yüksek doz kortikosteroid ile tedavi edilen HELLP sendromlu hastalarda MAP, idrar çıkışı, trombosit sayımı, SGOT, SGPT, LDH parametreleriyle belirlenen klinik ve laboratuvar seyirde belirgin bir düzelme olmaktadır.
Anahtar Kelimeler
-