Arka arkaya iki veya daha fazla olan düşükler "Habitual Abortus" olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla enfeksiyöz nedenler, Lupus Erkematozus, maternal kalp hastalıkları, endokrin hastalıklar, nefritler, etyolojisi bilinmeyen villitisler, kromozom aberrasyonları ve immunolojik bozukluklar etyolojide rol oynamaktadır. Görülme sıklığı, tüm gebeliklerin %0,41'idir. Bu olgularda konjenital anomaliler %27,4-36 arasında görülebilmektedir.
Olgu: 22 yaşında anneden, birinci dereceden akraba evliliğinden olan, 8 ve 6 haftalık iki düşük sonrası 24 haftalık gebeliği takiben doğan, multipl anomalili bebek sunulmuştur. 350 gram ağırlığında ölü erkek bebeğe yapılan patolojik otopsi sonucu saptanan makroskobik patolojik bulgular, internal hidrosefali, böbrek agenezisi, adrenal hiperplazi, mikrogonadizm ve skolyozdur. Radyolojik bulgular; sol ulna, sağ humerus ve ulna yokluğu, solda 4 metakarp ve falanks, sağda 2 metakarp ve falanks, sağda 5, solda 4 metatars görülmüştür. Saptanan histopatolojik bulgular ise intrauterin asfiksi, immatur organ bulguları, karaciğer ve dalakta extrameduller hematopoez odaklarıdır.
Amaç sonuç ilişkisi görülemedi. Yapılan taramalarda TORCH negatif, kromozom analizi normal, biyokimya, kan, idrar ve hormon analizleri ile antikardiolipin antikorları normal olarak saptanmıştır. Aynı olgunun 8 ay sonra 18 haftalık missed abortus materyalinin patolojik incelenmesinde ise plasentada yaygın enfarktüs, subkoryonik hematom, perivillöz fibrin ve villitis ile masere erkek fetus görülmüştür.
Habitual abortus sonucu 4 kez düşük yapan, etyolojik araştırmalarında herhangi bir patolojik bulgu saptanmayan olgu literatür bilgileri ışığında tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
-