Giriş
Polihidramnios gebeliklerin %0.3-3.2'sinde görülür. Bir çok obstetrik komplikasyona yol açabilir.
Yöntem
Bayan R.G. 24 yaşında G5 P3 Y1 A1 hastanemize 05.4.1995 tarihinde solunum sıkıntısı ve karnında aşırı büyüme yakınmasıyla başvurdu. İleri derecede polihidroamnios saptanan hastaya günlük 100 mg oral indometazin tedavisine başlandı.
Bulgular
Yapılan ultrasonografik incelemede tekiz gebelik , BPD: 80mm FL: 56mm AC: 279mm, FKA: 136/dk plasenta anterior Gradel-2. Gebelik 31 hafta ile uyumlu saptandı. Amniotik index 42cm olarak ölçüldü. Tedaviye başlanmadan önce duktus arteriosus açıklığı ekokardiyografi ile teyit edildi. İki ay süreyle yatak istirahati ve tıbbi tedavi altında tutulan olguda ilaca bağlı intolerans görülmedi.Klinik yakınmalarda belirgin düzelme olan olguda amniotik index'in 24 cm'ye kadar düştüğü saptandı. 38. haftada yapılan eko'da duktus arteriosusun kapanmadığı görüldü. Vajinal doğum planlanan olguda amniotomi uygulandı. 12.4 litre amnion sıvısı boşaltıldı. Fetal monitör takibinde tutulan olguda 4 saat sonra geç deserasyonların yerleşmesi üzerine sezaryen kararı verildi. 2550 gr/ 48 cm, 8 apkarlı bir erkek bebek doğurtuldu. Yapılan bebek muayenesi ve röntgen incelemelerinde anomali saptanmadı.
Sonuç
Polihidramnioslu olguda indometazin kullanım klinik semptomlarda rahatlama , amniotik index ölçümlerinde gerileme sağlarken duktus arteriosusun kapanmasına sebep olmamış ve canlı bebek doğmasına imkan sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler
-