Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Abortus sonrası gelişen geç uterus atonisi

Sema Ovalı, Şükriye Leyla Altuntaş, Cahit Gürkan Zorlu

Künye

Abortus sonrası gelişen geç uterus atonisi. Perinatoloji Dergisi 2013;21(3):74 DOI: 10.2399/prn.13.S001082

Yazar Bilgileri

Sema Ovalı,
Şükriye Leyla Altuntaş,
Cahit Gürkan Zorlu

  1. İstanbul Medipol Üniversitesi Hastanesi, İstanbul TR
Yazışma Adresi

Sema Ovalı, İstanbul Medipol Üniversitesi Hastanesi, İstanbul TR,

Yayın Geçmişi

Gönderilme Tarihi: 12 Eylül 2013

Kabul Edilme Tarihi: 12 Eylül 2013

Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Konunun Önemi
Uterus atonisi genellikle miadına yakın doğumlardan sonra görülen, yetersiz uterus kasılmasına bağlı bir durumdur. İlk trimestr düşüklerinden sonra görülmesi çok nadirdir ve genellikle tıbbi tedaviye cevap verir.
Olgu
27 yaşında, daha önce 2 kez sezeryan olmuş olan kadın, 8 haftalık gebe iken missed abortus nedeniyle küretaj yapılmış. Patolojik incelemede anormal bir sonuç gözlenmemiş. Küretaj sonrasındaki ilk haftada herhangi bir kanaması olmamış. Bir hafta sonra şiddetli kanama olması üzerinde başvurduğu aynı sağlık tesisinde oksitosin indüksiyonu ile kanama durdurulmuş, uterin kavite ve batın içerisinde herhangi bir bulgu gözlenmemesi üzerine taburcu edilmiş. İki hafta sonra şiddetli karın ağrısı ve yoğun vajinal kanama şikayetiyle tekrar başvuran hastanın akut batın tablosunda olduğu görüldü. Ultrasonografik olarak batın içinde yaygın sıvı bulunduğu, uterus içinde koagulum olduğu görüldü. Hematokrit düzeyi %24 olarak ölçüldü. Laparotomi yapılan hastada her iki fimbrial uçtan batına doğru kanama olduğu görüldü, batın içinden 600 ml kan temizlendi. Sezeryan skarı çıkarılarak 2/0 vikril ile kontinu kapatıldıktan sonra uterus içi temizlendi ve uterusun kontraktil olmadığı görüldü. Uterus içi kanamayı durdurabilmek için uterus 1 no vikril ile ön ve arka duvardan geçilerek paket şeklinde kapatıldı. Kan transfüzyonlarının ardından 2 gün sonra şifa ile taburcu edildi, 3 ay sonra histereskopi yapılarak uterus içi kontrol edildi. Hafif adhezyonlar açıldı. 6 ay sonraki kontrolünde ultrasonografik ve muayene olarak herhangi bir patoloji saptanmadı.
Sonuç
Hayatı tehdit eden kanamalar erken gebelik döneminde ve erken abortuslardan sonra seyrek de olsa olabilmektedir. Uterusu paket şeklinde dikmek, bir tedavi yöntemi olarak düşünülebilir.
Anahtar Kelimeler

Atoni, abortus, kanama