Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Doğum için başvuran gebelerde tiroid fonksiyonlarının araştırılması

M. Dönmez Kesim , T. Şişli , İ. Karlık , Y. Can , D. Özpak

Künye

Doğum için başvuran gebelerde tiroid fonksiyonlarının araştırılması. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):274-274

Yazar Bilgileri

M. Dönmez Kesim ,
T. Şişli ,
İ. Karlık ,
Y. Can ,
D. Özpak

  1. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İstanbul TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç
 
 
 
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapılan çalışmamızda, travaydaki gebelerde tiroid fonksiyon değişiklikleri araştırılarak bunun maternal-fetal mortalite ve morbidite üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.

Yöntem
 
 Çalışmamıza Kasım 1998-Ocak 2002 tarihleri arasında doğum için kliniğimize müracaat eden tiroid fonksiyon testleri bakılabilen 250 travaydaki gebe dahil edildi. Ayrıca hastanemiz biyokimya bölümüne başvuran 150 gebe olmayan erişkin kadının test sonuçlan değerlendirildi. Tüm gebelerden detaylı anamnez alınarak sistemik ve tiroid bezi muayenesi yapıldı, hemoglobin, hemotokrit ve kan grupları belirlendi. Ayrıca gebe olan ve olmayan tüm kadınlarda Total T3, Total T4, Free T3, Free T4, TSH seviyeleri ölçüldü.

Bulgular

Travaydaki gebelerdeki Total T3, Total T4, Free T3, Free T4 değerleri gebe olmayan normal erişkin kadınlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu (P<0.001). Gebelik komplikasyonlarının (preeklampsi, IUGR) insidansı tiroid fonksiyon bozukluğu olan olgularda normale göre anlamlı olarak yüksek idi (sırasıyla P<0.05,P<0.01)

Sonuç

Tiroid fonksiyon bozukluğu olan gebelerin gebelik seyri, doğum komplikasyonları ve neonatal sonuçlar (özellikle preeklampsi ve IUGR) yönünden ciddi risk altındadır. Bu nedenle tiroid fonksiyon bozukluklarına bağlı semptom ve bulguları olan gebelerin detaylı tetkiki ve tiroid fonksiyon bozukluğu kanıtlanmış olguların daha iyi maternal ve fetal sonuçlar için tedavilerinin yapılmaları gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler

-