Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Preterm eylem, prematür membran rüptürü ve alt ürogenital sistem enfeksiyonları

H. G. Şahin, Ş. Zeteroğlu , H. A. Şahin , A. Deveci , M. Güvercinci

Künye

Preterm eylem, prematür membran rüptürü ve alt ürogenital sistem enfeksiyonları. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):270-270

Yazar Bilgileri

H. G. Şahin1,
Ş. Zeteroğlu 1,
H. A. Şahin 2,
A. Deveci 3,
M. Güvercinci 1

  1. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D Van TR
  2. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Aile Hekimliği A.D Van TR
  3. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D Van TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Preterm eylem ve prematür membran rüptürü ile vajinit ve idrar yolları enfeksiyonları arasındaki ilişkinin saptanması amaçlandı.

Yöntem

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine preterm eylem (gaip I, n:37), prematüre membran rüptürü (PMR) (grup II, n:42) ve kontrol gurubu olarak miad gebeliği olan (grup III, n:20) hastalar olmak üzere toplam 99 hasta çalışmaya alındı. Bu hastaların vaginal ve idrar kültürleri ile bakteriyal vaginozis, Trikomonas vaginalis ve candidanın araştırılması için vajenin yan duvarından alınan taze preperatlar incelendi. Alınan iki adet taze preparatın biri direkt mikroskopik incelemede Trikomonas vaginalis paraziti ve clue hücreleri yönünden incelenirken, diğer preparat %10'luk KOH çözeltisi kullanılarak whiff testi ve mantar incelemesi yönünden araştırıldı. Bakteriyel vaginozis tanısı için whiff testi pozitifliği, clue hücreleri varlığı ve vaginal pH'nın 4.5 veya daha yüksek olması kriterleri alındı.

Bulgular

İncelenen direk preparatlarda grup I' de bulunan hastaların %37.84' ünde, grup II' de bulunan hastaların %38.10'unda ve grup III'te hastaların %40'ında mantar sporları, hif veya pseudohifleri saptandı. Mantara bağlı vajinit açısından üç grup arasında anlamlı bir istatistiksel ilişki saptanamadı. Bunun yanında Gardnerella vaginalis yönünden incelenen preparatlar sonucunda I, II ve III. grupta bulunan hastaların sırasıyla %27.03, %28.57 ve %5'inde bakteriyel vaginozis tanısı konuldu. Üç gruptaki hastaların ortalama vaginal pH değerleri sırasıyla 4.92, 4.93 ve 4.44'tü. Trikomonas vaginalis yönünden üç grup arasında herhangi bir anlamlı istatistiksel ilişki saptanamadı. Hastalardan alınan vajen ve idrar kültür örneklerinde grup I'de bulunan hastaların sırasıyla %24.32 ve %18.92'sinde, grup II'deki hastaların %47.62 ve %9.52'sinde üreme saptandı. Grup III'teki hastalarda ise idrar ve vaginal kültürlerinde üreme saptanmadı.

Sonuç
 
 
Preterm eylem ve prematür membran rüptürü ile alt ürogenital sistem enfeksiyonlarının önemli bir ilişkisi mevcut olup, gebeliğin antenatal kontrolleri sırasında asemptomatik enfeksiyonların bile dikkate alınması ve tedavilerinin yapılması önemlidir.
Anahtar Kelimeler

-