Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Erken doğum tehdidi olan gebelerde subklinik intrauterin enfeksiyon tanısında maternal serum interleukin 6 konsantrasyonunun önemi

E. Bilgiç, A. Özkan , N. Süer, N. Yücel , S. Şahin

Künye

Erken doğum tehdidi olan gebelerde subklinik intrauterin enfeksiyon tanısında maternal serum interleukin 6 konsantrasyonunun önemi. Perinatoloji Dergisi 2002;10(3):193-193

Yazar Bilgileri

E. Bilgiç,
A. Özkan ,
N. Süer,
N. Yücel ,
S. Şahin

  1. Göztepe SSK Eğitim Hastanesi - İstanbul TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç
 
Erken doğum tehdidi olan gebelerde asemptomatik intrauterin enfeksiyonu saptamakta maternal serum interleukin-6 ölçümlerinin klinik önemini araştırmak.

Yöntem

22-34 gebelik haftası arasında olan 61 gebede maternal serum IL-6 konsantrasyonları ölçülmüştür.Bunlardan 39u erken doğum gösteren olgular , 22si kontrol grubu idi. 1 hafta içerisinde doğum yapan ve tokolizin başarılı olmadığı18 gebenin plesantaları histolojik koryoamnionit bulgularını araştırmak üzere patolojik analiz için gönderilmiştir.

Bulgular

1 hafta içerisinde doğum yapan,tokolizin başarılı olmadığı ve pozitif histokoryoamnionit bulgular gösteren gruptaki ortalama maternal serum IL-6 konsantrasyonunun, tokolizin başarılı olduğu gruptan ve histokoryoamnionit bulguları olmayan fakat 1 hafta içinde doğum yapan diğer gruptan anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (sırasıylal5pg/ml'ye 2.88 pg/ml ve 6.40 pg/ml). Erken doğumu ve histolojik koryoamnioniti tahmin etmek için maternal serum IL-6 konsantrasyonlarının optimum sensitivite ve spefisite değerleri 5.9 pg/ml ve üzerinde saptanmıştır.

Sonuç

İntrauterin enfeksiyona bağlı preterm doğum yapan gebelerde maternal serum IL-6 konsantrasyonlarının çok yüksek olduğu saptanmıştır.Bu sitokinin ölçümü yüksek erken doğum riski olan gebelerin tanı ve tedavisinde faydalı olabilir.
Anahtar Kelimeler

-