Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

İkinci trimester maternal serum AFP,HCG UE 3 seviyelerinin gebelik ve neonatal sonuçlar üzerindeki etkisi

Özlem Yörük Ergin, Aysun Altınok, Meltem Dai, Aysun Kale, Nilgün Turhan

Künye

İkinci trimester maternal serum AFP,HCG UE 3 seviyelerinin gebelik ve neonatal sonuçlar üzerindeki etkisi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):174-174

Yazar Bilgileri

Özlem Yörük Ergin,
Aysun Altınok,
Meltem Dai,
Aysun Kale,
Nilgün Turhan

  1. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı İstanbul TR
Yazışma Adresi

Özlem Yörük Ergin, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı İstanbul TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Bu çalışmada ikinci trimester maternal serum AFP, hCG, UE3 değerleri ile olumsuz gebelik ve yenidoğan sonuçları arasında bir ilişkinin olup olmadığının araştırılmasıdır.

Yöntem

Antenatal takiplerinde maternal serum tarama testi uygulanan 226 hastanın gebelik sonuçları incelendi. Olumsuz gebelik sonuçları olarak erken doğum, gestasyonel yaşına göre küçük olma, preeklampsi, perinatal ölüm, makrozomi, oligohidroamnios, polihidroamnios kötü yenidoğan sonuçları olarak da yoğun bakıma kabul, 5. dakika apgar skorunun 7'nin altında olması, oksijen ihtiyacının olması, sarılık, enfeksiyon, mekonyum aspirasyonu kabul edidi. Tüm bu sonuçlarda anne serumunda ölçülen AFP, hCG, uE3 MoM değerlerinin ortalamaları karşılaştırılırken; serum AFP seviyesi >2,5 MOM.hCG seviyesi >2 MOM olması araştırıldı.

Bulgular

Erken doğumla sonuçlanan gebeliklerde serum AFP MoM ortalamasının gestasyonel yaşına göre küçük, preeklampsi ve perinatal ölümle sonuçlanan gebeliklerde ve olumsuz neonatal sonuçlarda serum AFP ve hCG MoM ortalamaları kontrollere göre daha yüksek bulundu. Açıklanamayan serum AFP yüksekliği 8(%3,5), hCG yüksekliği ise 12(%5,3) gebede bulunurken, yüksek AFP seviyelerinde sadece erken doğum ve perinatal mortalite riskinin fazla olduğunu, diğer olumsuz sonuçlar için risk oluşturmadığını, yüksek serum hCG seviyelerinde ise olumsuz neonatal sonuçların 11 kez daha fazla oluştuğu görüldü.

Sonuç

 Daha geniş populasyon içeren çalışmalar yapılırsa serum AFP.hCG seviyelerine göre seri ultrasonografi takipleri, erken doğum eylemi için tarama yöntemleri, üçüncü trimester nonstress testleri, biyofizik profil ve yakın eylem takibi yapılacak gebe kadınların tesbitinin yapılabileceğini düşünüyoruz. Halen bu çalışma kliniğimizde devam etmektedir.
Anahtar Kelimeler

-