Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Yenidoğanda indirekt hiperbilirubinemi 1998 Aütf yenidoğan yoğun bakım ünitesi sonuçları

B. Atasay, S. Arsan, A. Günlemez, G. Deda, F. Ertogan

Künye

Yenidoğanda indirekt hiperbilirubinemi 1998 Aütf yenidoğan yoğun bakım ünitesi sonuçları. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):169-169

Yazar Bilgileri

B. Atasay,
S. Arsan,
A. Günlemez,
G. Deda,
F. Ertogan

  1. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Yenidoğanda sarılığa bağlı hastalık durumu olmasa da hangi sanlığın tetkik ve tedavi gerektirdiğine karar vermek zor olabilir. Yenidoğan bebeklerde yaşamın ilk günlerinde bilirubinin fizyolojik düzeylerde artmasının nedeninin bilirubinin antioksidan özelliği olması görüşü, özellikle term, 3 günü aşmış, hemolizi olmayan yenidoğanlarda hiperbilirubinemi tedavisinde fototerapi ve kan değişimi sınırlarında, değişikliğe neden olmuştur.
Bu çalışmada 1998 yılında AÜTF Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesine yatırılarak tedavi gören 106 hasta incelendi. Hastalarda hiperbilirubinemi nedenleri, uygulanan fototerapi ve kan değişimi tedavileri ve kan değişimi uygulanan hastalarda Beyin Sapı işitsel Uyarılmış Potansiyelleri (BAER)nin ölçülerek santral sinir sistemi morbiditesinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
İndirekt Hiperbilirubinemi nedeniyle yatırılarak izlenen hastalar, 1998 yılı toplam yatışlarının %30.2'sini oluşturuyordu. 106 olgunun özellikleri Tablo 1'de gösterilmektedir.
ilk 5 günde yüksek düzeylerde konjuge edilmemiş serbest bilirubine maruz kalan yenidoğanlarda bilirubin ensefelopatisi görülmektedir.Ancak term, hemolizin olmadığı, 3 günden büyük, sağlıklı yenidoğanlarda bilirubin ensefelopatisi riskinin ancak 30 mg/dl'yi aşan plasma bilirubin değerlerinde görülmesi son yıllarda fototerapi ve kan değişimi için uygulanan hiperbilirubinemi sınırlarında değişikliğe neden olmuştur.
Bu çalışmada olguların ortalama başvuru bilirubin değeri olan 19.77mg/dl ile fototerapi uygulanmış; 22.5 mg/dl ilede kandegişimi yapılmış görünse de bir çok olguda ağır hemolizin olması nedeniyle daha düşük değerlerde fototerapi ve kan değişimi uygulanmıştır.Yani ünitemizde hemoliz veya ciddi patolojilerin neden olduğu sarılık olguları dışında tutulduğunda fototerapi ve kan değişimi sınırlarının yükseldiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler

-
Dosya / Açıklama
Tablo 1
Olguların Özellikleri