Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Yenidoğanın geç hemorajik hastalığına bağlı mesanede hematom

Berkan Gürakan, Namık Özbek, Gonca Yılmaz

Künye

Yenidoğanın geç hemorajik hastalığına bağlı mesanede hematom. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):165-165

Yazar Bilgileri

Berkan Gürakan,
Namık Özbek,
Gonca Yılmaz

  1. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Yenidoğanın hemorajik hastalığının sıklığı % 0.5-1 dir. Uzakdoğuda ve gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek oranlar bildirilmiştir. Hastalık erken, klasik ve geç olmak üzere üç formda görülür. İlk 24 saatde görülen erken tip, annede bazı ilaçların kullanımına bağlı olup; klasik form 2-7 günler arasında, plasental K vitamini geçişinin yetersizliğine, yalnız anne sütü ile beslenmeye veya bağırsak florasının yetersizliğine bağlı gelişmekte; geç tip ise 2-8. haftalarda oluşup doğumda K vitamini uygulanmamasına, altta yatan karaciğer, kistik fibrozis hastalıklarına bağlı olmaktadır. Özellikle geç tip, %50 veya daha fazla oranda intrakranial kanamalara yol açıp önemli bir mortalite nedeni olmaktadır. Yenidoğan hemorajik hastalığına bağlı genitoüriner kanama sık bildirilmemiştir. Burada hematüri ve mesanede hematomla giden geç tip hemorajik hastalıklı bir vaka tanımlanmıştır.
Olgu Sunumu 25 yaşındaki annenin 2. gebeliğinden zamanında, normal spontan vajinal yolla, 2750 gram doğan bebek, kusma ve kanlı idrar şikayetiyle, 28 günlükken kliniğimize getirildi. Öyküden anne baba arasında akrabalık olmadığı, annenin gebelik sırasında herhangi bir ilaç kullanmadığı, ailede koagulopati ile gidebilecek bir hastalığın bulunmadığı ve bebeğe doğumdan sonra K vitamini yapılmadığı öğrenildi. Bebek doğumdan itibaren formula ve anne sütü ile beslenmişti. Fizik muayenesinde: genel durumu iyi, yenidoğan refleksleri canlı olan hastanın glob vezikalesi mevcuttu. Laboratuvar değerlerinde: Hemoglobin: 8.6 gr/dl, hct: % 24, Beyaz küre: 10000/ mm3 , trombositler: 330000/ mm3, SGOT: 40 Ü/ lt, SGPT: 50 Ü/ lt, Total Bilurubin: 5.4 mg/dl, Direkt Bilurubin: 3.2 mg/dl ve PT, aPTT değerleri 1 dakika ve 1 dakika üzerinde saptanan hastanın abdomino-pelvik ultrasonografisinde böbrekler normalden büyük görünmekteydi ve mesanede hematom tespit edildi. 1 mg K vitamini intramuskular uygulanması sonrası PT, aPTT değerleri 13.2 ve 28.8 saniyeye düştü. Gross hematürisi yatışının 3. gününde kaybolan hastanın, mesanedeki hematomu resorbe oldu. Hafif bilurubin yüksekliği yönünden yapılan tetkiklerinde bir neden saptanamadı ve izleminde bilurubin değerleri normale döndü.

Sonuç

Yenidoğanın hemorajik hastalığında kanamaların lokalizasyonları için kabul edilmiş net bir açıklama yoktur. Hastamızda da neden genito-üriner sisteme kanama olduğu saptanamamıştır. Bazı yayınlarda K vitaminininden zengin formula ile beslenen yenidoğanlarda ek K vitamini yapılması gerekmeyebileceği ileri sürülmekteyse de, anne sütü yanında ek formula alan vakamızda geç hemorajik hastalık görülmesi, beslenme şekli ne olursa olsun K vitamininin yapılmasının uygun olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler