Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Destekleyici hemşirelik bakımının annelerin doğum eyleminde yaşadıkları duygulara etkisi

Nimet Sevgi Gençalp

Künye

Destekleyici hemşirelik bakımının annelerin doğum eyleminde yaşadıkları duygulara etkisi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):159-159

Yazar Bilgileri

Nimet Sevgi Gençalp

  1. Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Kadın Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı İstanbul TR
Yazışma Adresi

Nimet Sevgi Gençalp, Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Kadın Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı İstanbul TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Giriş

Güvenli annelik kapsamında doğum öncesi dönemde yeterli sağlık bakımı alması gereken kadının, doğum eylemini de uygun koşullarda ve atravmatik olarak geçirmesi istenmektedir. Yapılan pek çok çalışma doğum yapan annenin, fizyolojik gereksinimlerinin yanında duygusal gereksinimlerinin de yoğun olduğunu göstermektedir. Doğum eyleminde anne için doğumun güvenli bir ortamda gerçekleşmesi kadar, alacağı duygusal destek, ilgi, bilgi ve bakım önem kazanmaktadır. Eylem boyunca annelerin yaşadıkları duyguların bilinmesi ve dikkate alınması, sağlık ekibinin annelerle iletişimi ve işbirliğini artırarak eylemin sağlıklı geçirilmesine hem de hizmeti alan annelerin memnuniyetinin artmasına olanak tanıyacaktır. AMAÇ: Bu çalışma ilk doğumunu yapan annelerin eylem sırasında yaşadıkları duyguları ve destekleyici hemşirelik bakımının bu duygulara etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Yöntem

Çalışma SSK Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesinde 8-26 Eylül 1997 tarihlerinde ilk ve normal doğum yapan 100 anne ile deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Taburculuk Öncesi annelere "Doğum Duygulanım ölçeği" ve doğuma ilişkin duyguların sorgulandığı "Görüşme Formu" uygulanmıştır. Değerlendirmede yüzdelik, ki-kare, t testi kullanılmıştır.

Bulgular

Destekleyici bakım alan deney grubu annelerin Doğum Duygulanım ölçek Puan ortalaması bu bakımı almayan kontrol grubu annelerin puan ortalamasından yüksek ve (Deney Grubu X: 121.40, Kontrol Grubu X: 105.94) iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.001). Annelerin %58'nin doğum eyleminde olumlu ve olumsuz duyguyu birlikte, %30'unun çok olumlu duygu, %12'sinin ise çok olumsuz duygu deneyimledikleri belirlenmiştir. Annelerin %53'ü ağrı odasında deneyimiediklerini beklediğinden daha zor, %60.5'i ise doğum salonunda deneyimlediklerini beklediğinden daha kolay bulmuştur.

Sonuç

Annelerin doğum öncesi dönemde doğuma fiziksel ve duygusal yönden hazırlık yapmalarının yanında, eylem sırasında destekleyici bakım almalarının duygularını olumlu yönde etkilediği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler

-