Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Amnion sıvısında partiküllü mekonyum saptanan termdeki gebelerde doğum şeklinin mekonyum aspirasyon sendromu gelişimi üzerine etkisi

M. Mutlu Meydanlı, T. Ecemiş, E. Kaçar, A.O. Çetin, U. Ekinci, A. Haberal

Künye

Amnion sıvısında partiküllü mekonyum saptanan termdeki gebelerde doğum şeklinin mekonyum aspirasyon sendromu gelişimi üzerine etkisi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):138-138

Yazar Bilgileri

M. Mutlu Meydanlı,
T. Ecemiş,
E. Kaçar,
A.O. Çetin,
U. Ekinci,
A. Haberal

  1. SSK Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi - Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Amaç

Doğumun ilk evresinde gerçekleştirilen erken amniotomi sonrasında amnion sıvısında partiküllü mekonyum saptanan gebelerde doğum şeklinin neonatal sonuçlar üzerinde herhangi bir değişiklik oluşturup oluşturmadığını belirlemek.

Yöntem

Bu prospektif çalışmayı 70 olgu tamamladı. Olgular randomize olarak spontan vagjnal doğum grubu (n:35) ve elektif sezaryen uygulanan grup (n:35) olarak ikiye ayrıldı. Hastaların gruplara ayrılması ve yenidoğanlann değerlendirilmesi sırasında çift -kör çalışma prensipleri uygulandı.

Bulgular

Spontan vaginal yolla doğurtulan infantların ortalama umblikal kord plazma eritropoetin düzeyinin elektif abdominal yolla doğurtulan infantlara göre anlamlı şekilde daha düşük olduğu saptandı ( sırasıyla 26,2 mlU/ml VE 51.2 mlU/ml, p:0,04). Elektif abdominal yolla doğurtulan infantların spontan vaginal yolla doğan infantlara göre istatistiki olarak anlamlı şekilde daha fazla mekonyum aspirasyon sendromu (MAS) geliştirdikleri saptandı ( sırasıyla n: 11. n:4, p:0,04).İki grup arasında neonatal morbidite ve mortalite yönünden anlamlı bir farklılık bulunmadı. Umblikal kord plazma eritropoetin düzeyi kontrol edilerek parsiyel korelasyon analizi yapıldığında elektif abdominal yolla doğum ile MAS gelişimi arasındaki bağıntının ortadan kalktığı belirlendi (r:0,1602, p:0,189).

Sonuç

MAS oranını azaltmak için yapılacak intrapartum manevraların ( doğum şekline karar vermek, travay sırasında yapılacak girişimler) etkinliği sınırlıdır çünkü mekonyum aspirasyonu ağırlıklı olarak antepartum süreçte intrauterin olarak meydana gelen bir olaydır.
Anahtar Kelimeler