Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Künye

Preeklamptik anne bebeklerinin morbidite ve mortalitesi: Beş yıllık sonuçlarımız. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):127-127

Yazar Bilgileri

Didem Aliefendioğlu,
Gülşen Erdem,
Tekin Durukan,
Olcay Oran,
Gülsevin Tekinalp,
Murat Yurdakök,
Şule Yiğit,
Lütfü Önderoğlu

  1. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi - Ankara TR
Yazışma Adresi

Didem Aliefendioğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi - Ankara TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Preeklamptik anne bebeklerinin doğum sonrası prognozu halen tartışmalıdır. Perinatal morbidite ve mortalitenin arttığı, Apgar skorlarının daha düşük olduğunun bildirilmesine karşın, intrauterin strese bağlı olarak organ matürasyonlarının hızlandığı ve diğer bebeklere göre prognozlarının daha iyi olduğu da sıklıkla kabul edilen bir görüştür. Bu çalışma ile hastanemizde doğan tüm bebeklerle, preeklamptik anne bebeklerinin morbidite ve mortalitesini karşılaştırmayı planladık.
Çalışmada, Ocak 1993-Aralık 1997 tarihleri arasında, Hacettepe Üniversitesi ihsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Yenidoğan Ünitesinde ve Doğum Kliniği Bebek Odasında, izlenen preeklamptik anne bebekleri (çalışma grubu) ile tüm canlı doğan bebeklerin (kontrol grubu) sonuçları karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Beş yıl süresince toplam 9519 bebek izlenmiş olup, preeklamptik anne bebeklerinin oranı %2.8 dir. Sırasıyla çalışma ve kontrol gruplarında prematürite %46.8 ve %21; yoğun bakım ünitesinde izlenme oranı %52.5 ve %23; SGA oranı %24.2 ve %4; düşük Apgar skoru %22.3 ve %4.5; RDS %12.1 ve %6.9; sepsis %13.0 ve %3.1, prematüre mortalitesi %19.8 ve %7.5 olarak bulunmuştur. İki grup arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlıdır(p<0.01).
Bu sonuçlar, hastanemizde doğan tüm bebeklerle karşılaştırıldığında, preeklamptik anne bebeklerinde morbiditenin yüksek olduğunu bunun da muhtemelen prematürelik oranının artmasına bağlı olabileceğini, ayrıca preeklamptik anne bebeklerinde prematüre mortalitesinin artmış olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler

-