Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon riskinin belirlenmesinde roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testlerinin kullanılması

Gülden Gülcan, Nurdan Demirci

Künye

Gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon riskinin belirlenmesinde roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testlerinin kullanılması. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):126-126

Yazar Bilgileri

Gülden Gülcan,
Nurdan Demirci

  1. Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu - İstanbul TR
Yazışma Adresi

Gülden Gülcan, Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu - İstanbul TR,

Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Giriş

 Bir çok belirti ve bulgunun toplandığı kompleks bir sendrom olan gebeliğin,hipertansif hastalıklarında esas bulgu hipertansiyondur. Gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon anne ve fetüs sağlığını etkileyerek çeşitli ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Amaç

Bu çalışma, antenatal dönemde gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon riskini erken dönemde tanılamak amacı ile kullanılabilecek roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testlerinin etkinliğini saptamak üzere planlanmıştır.

Yöntem

 Deneysel olarak planlanan bu çalışma 01.10.1997 - 30.06.1998 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Zeynep Kamil Doğum, Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Antenatal Polikliniğe gelen 28-32 gestasyonel haftalar arasında, primipar, tek gebelik, 20-30 yaşlarında gebelik öncesi hipertansiyon, obesite, kardiovasküler, renal hastalık ve diabetes mellitus bulunmayan, ayrıca bu gebeliğinde mol hidatiform ve düşük tehdidi öyküsü olmayan, normotansif anne adayları araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 60 anne adayı, örneklem gurubumuzu oluşturmuştur. Araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. 1. Aşamada :
1.İlgili üniteye gelen gebeye antenatal muayeneden sonra araştırmacılar tarafından geliştirilen Görüşme Formu uygulanmıştır. 15 dakika dinlendirilen gebeye sırasıyla roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testi uygulanmıştır.
2. Aşamada : 1. Aşamadan 4 hafta sonra gebeler kontrole çağrılmış,muayene sonrası 15dakika dinlendirildikten sonra her gebeye roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testleri uygulanmıştır.
3. Aşamada : Antenatal kontrolde belirlenen muhtemel doğum tarihlerinden sonra gebeliğin son dönemi, doğum olayı, yeni doğanın sağlık durumuna ilişkin verileri içeren Postnatal Dönem Görüşme Formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir.

Bulgular

 Çalışma kapsamına alınan 60 gebenin 14'ünde kan basıncının yükseldiği saptanmıştır. Antenatal dönemde uygulanan testlerin seçicilik ve negatif belirleme değeri sırasıyla ROT (%89-%80), IET (%98-%79) ve SBT için (%98-%77) olarak saptanmıştır.

Sonuç

 Çalışma bulgularımıza göre IET' nin ROT ve SBT' ye göre gebeliğin oluşturduğu hipertansiyonun saptanmasında daha etkili olduğu, antenatal izlemlerde gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon riskinin önceden belirlenmesinde kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler