Ara

Bu bölümde sistem içerisindeki makaleler arasında arama yapabilirsiniz.

Dergi Kimliği

Online ISSN
1305-3132

Yayın Dönemi
1993 - 2021

Editor-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Daniel Rolnik, Mar Gil, Murat Yayla, Oluş Api

Mekonyum aspirasyonu sendromunda perinatal risk faktörleri, doğum odası girişimleri ile hastanede yatış süresi ve mortalite ilişkisi

Figen Özçay, Ayşe Ecevit, Aylin Tarcan, Berkan Gürakan

Künye

Mekonyum aspirasyonu sendromunda perinatal risk faktörleri, doğum odası girişimleri ile hastanede yatış süresi ve mortalite ilişkisi. Perinatoloji Dergisi 1999;7(2):105-105

Yazar Bilgileri

Figen Özçay1,
Ayşe Ecevit2,
Aylin Tarcan1,
Berkan Gürakan 1

  1. Başkent Üniversitesi Hastanesi - Ankara TR
  2. Dr.Zekai Tahir Burak Hastanesi - Ankara TR
Yayın Geçmişi
Çıkar Çakışması

Çıkar çakışması bulunmadığı belirtilmiştir.

Mekonyum aspirasyonu sendromu (MAS), önemli bir neonatal morbidite ve mortaüte nedenidir. Tüm canlı doğumların %5-24'ünde amnion sıvısının mekonyumlu olduğu, bunlarm %1.7-35' inde MAS geliştiği bildirilmektedir.MAS'a bağlı mortalite %5-37 arasındadır.
Bu retrospektif çalışmada MAS'lı yenidoğanlarda perinatal risk faktörleri, doğum odası girişimleri, ile hastanede yatış süresi ve mortalite ilişkisi incelendi.
Amnion sıvısı mekonyumlu olan bebeklerde, başka bir nedenle açıklanamayan solunum sıkıntısı, radyolojik bulgular olmasa da MAS olarak değerlendirildi. Anne dosyaları ve bilgisayar kayıtları incelenerek perinatal risk faktörleri saptandı. Doğum odasında yapılan girişimler iki grupta değerlendirildi. 1)Orofarinksnazofarinks aspirasyonu ± maske ile oksijen 2)Trakeal aspirasyon + IPPV (maske veya entübasyon ile). Ocak 1998-Ocak 1999 tarihleri arasmda Dr. Zekai Tahir Burak Kadın hastanesinde toplam doğum sayısı 21700 olup 31 bebeğe MAS tanısı konuldu (%0.14).
Riskli gebeliklerden doğanların ortalama hastanede yatış süresi 9.9 gün, risk taşımayan 11 hastanın ise 6.6 gün olup, aradaki fark anlamlı bulundu (p<0.05). MAS nedeniyle exitus olan 3 bebek de riskli gruptandı(mortalite %9.6) ve hepsinde MAS'a ağır perinatal asfiksi eşlik etmekte idi. Doğum odası girişimlerine göre 1. grupta 12 hasta, 2. grupta 19 hasta vardı. MAS'lı bebeklerin %61 'i doğum odasında trakeal aspirasyon gerektirmişti. Trakeal aspirasyon yapılanların 11 'inin (% 57) 1. dakika apgar skoru 3' ün altında idi. Birinci gruptaki hastalar ortalama 7.5 gün, 2.gruptaki hastalar ortalama 9.4 gün yatırılmış olup, iki grup arasmda fark yoktu. MAS tanımlanan bebeklerde 9 (%29) konvulsiyon, 3 pnömotoraks (%9) saptandı.
Bizim sonuçlarımıza göre, perinatal risk varlığı, MAS saptanan bebeklerin hastanede yatış süresini artırmaktadır ve doğum odasmdaki girişimler, MAS'da erken prognozu öngörmede belirleyici değildir. MAS 'a bağlı mortalite ağır perinatal asfiksi ile birliktedir.
Anahtar Kelimeler

Dosya / Açıklama
Tablo 1